Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Δράσεις και παρεμβάσεις της Δ.Ο.Ε. για την αξιολόγηση και τα πειθαρχικά

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη συνεδρίασή του στις 21/2/2013, μια μέρα μετά τη γενική απεργία και αφού έλαβε υπόψη του:
  • Τη διαρκή υποβάθμιση της Δημόσιας δωρεάν Παιδείας στην πατρίδα μας που συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο και των νέων μέτρων και περικοπών της κυβέρνησης και την τρόικας, που εφαρμόζουν κατά γράμμα όλες τις αντεργατικές διατάξεις του πρόσφατα ψηφισμένου 3ου μνημονίου.
  • Τη δραματική οικονομική κατάσταση των σχολικών επιτροπών και τη δραματική μείωση των αποδοχών μας που στους νέους εκπαιδευτικούς ξεπερνάει το 45% και οδηγεί στην εξαθλίωση του κλάδου.
  • Τις νέες πειθαρχικές διατάξεις που καταργούν το «τεκμήριο αθωότητας» και μας οδηγούν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, με τη διαθεσιμότητα, την αργία και τις απολύσεις να επιτρέπονται ακόμα και για αυτούς που απλά παραπέμπονται στα νέα πειθαρχικά συμβούλια.
  • Το σχέδιο Π.Δ. για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επέστρεψε ως απαράδεκτο στον Υπουργό και το οποίο υλοποιεί τις αντιπαιδαγωγικές και αντιεπιστημονικές διατάξεις του 4024/12, που συνδέουν την αξιολόγηση με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, μέσα από παράλογες και άδικες ποσοστώσεις από βαθμό σε βαθμό αλλά και με πρόβλεψη για στασιμότητα ακόμα και απολύσεις.
  • Την πλήρη κατάρρευση του προϋπολογισμού για την Παιδεία και τις προσλήψεις στην εκπαίδευση που οδηγεί στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου των μόνιμων εκπαιδευτικών και στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές και αναπληρώτριες.
Αποφάσισε να πραγματοποιήσει τις παρακάτω δράσεις:

Περί χωρητικότητας..., του Δημήτρη Τόκα


 Αναδημοσίευση από: alfavita.gr

Αγαπητοί αναγνώστες,

Είμαι δάσκαλος και έχω τη θέση διευθυντή σχολείου. Παράλληλα έχω την τύχη να βρίσκομαι στα θρανία για 40 περίπου χρόνια. Πότε με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, πότε με την ιδιότητα του εκπαιδευόμενου και πότε και με τις δυο παράλληλα.

Έχω διδάξει και διδαχθεί σε όλων των ειδών τα σχολικά κτήρια. Και σε αυτά τα υπέροχα νεοκλασικά που κατασκευάστηκαν ενάμιση αιώνες πριν, και σε κτήρια της δεκαετίας του 60, και σε άλλα της δεκαετίας του 90, που μάλιστα λόγω κακοτεχνιών των εργολάβων δεν κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα με το σεισμό, αλλά και στου τελευταίου τύπου εκπαιδευτικά διδακτήρια, τις περίφημες  προκατασκευασμένες, μεταλλικές κατασκευές που ονομάζουμε “προκάτ” και που αποδείχτηκαν ως το πιο «διαδεδομένο», «σύγχρονο», «επίτευγμα» της σημερινής ελληνικής εκπαίδευσης.

Μετά από τόσο χρόνια δάσκαλος η πολιτεία αποφάσισε να με ρωτήσει για το χώρο του διδακτηρίου. Όχι για την παλαιότητά του, όχι για την ακουστική του, όχι για το αν λειτουργεί σωστά η ηλεκτρική εγκατάσταση ή αν έχουν καταφέρει να επιβιώσουν τα σώματα θέρμανσης. Αν βουλώνουν οι απαράδεκτες υδρορροές, αν κλείνουν οι πόρτες, αν διαλύονται τα πόμολα και τα μεταλλικά στόρια (παρεμπιπτόντως δεν έχουν προβλεφθεί κουρτίνες για την καλύτερη ακουστική ή για να αναβαθμιστεί αισθητικά αλλά και παιδαγωγικά ο χώρος) και φυσικά όχι για την υγιεινή του η οποία δεν είναι κατάλληλη ούτε για άλλου είδους θηλαστικά, μια και τα κτήρια δεν ανασαίνουν και δεν μπορούν να καθαριστούν επαρκώς.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί δεν κάνουμε κάτι; - ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη για αυτούς που περιμένουν όλες τις λύσεις από τους "άλλους" κοιτώντας μόνο το βόλεμά τους...

Του Κώστα Βαξεβάνη

Με μια απλή εμπειρική λογική, ο βαθμός της καταπίεσης ή της εξαθλίωσης του κόσμου γεννά αυτόματα την αντίδραση. Οι άνθρωποι δηλαδή αντιδρούν όταν σπρώχνονται στο περιθώριο, όταν τους αφαιρούνται επιλογές, όταν αγγίζουν τα όριά τους. Είναι μάλλον εμφανές πια πως στην κοινωνία δεν λειτουργεί αυτή η γραμμική σχέση, ο αυτοματισμός. 

Η καταπίεση δεν δημιουργεί απαραίτητα επαναστάτες. Ή τουλάχιστον δεν τους δημιουργεί την ώρα που περιμένει κάποιος πως θα εμφανιστούν. Μπορεί κάλλιστα να φτιάχνει δούλους και υποτακτικούς. Στην Ελλάδα της κρίσης ο Σαμαράς συνεχίζει να κυβερνά με μέτρα που απομακρύνουν κάθε ανάπτυξη, με τον Βενιζέλο να του υπαγορεύει πολιτικές και τον Κουβέλη να του χαϊδεύει με κατανόηση το χέρι.

Εμπαιγμός με την εισφορά δήθεν "αλληλεγγύης" (2%), που παρακρατείται από τους μισθούς μας!

Η γνωστοποίηση, μέσω εγγράφου της διοίκησης του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με την οποία τα χρήματα της εισφοράς αλληλεγγύης (2%) που παρακρατούνται από τις εισφορές των Δημοσίων Υπαλλήλων και των συνταξιούχων δεν διατίθενται για τους ανέργους, αλλά καταλήγουν στη "μαύρη τρύπα" των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους, δηλαδή στο λογαριασμό των δανειστών, αποτελεί τεράστια απάτη της Κυβέρνησης απέναντι στους ανέργους, στους εργαζόμενους και γενικότερα απέναντι στον Ελληνικό λαό.
Η Κυβέρνηση, η οποία επικαλείται την αντιμετώπιση της ανεργίας για να δικαιολογήσει τα σκληρά μέτρα και τις μειώσεις μισθών παρακρατεί τις εισφορές των Δημοσίων Υπαλλήλων, περικόπτοντας ακόμη περισσότερο τους μισθούς τους όχι για την αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά για λογαριασμό των δανειστών.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την αναλγησία και την προσπάθεια εξαπάτησης εργαζομένων και ανέργων εκ μέρους της Κυβέρνησης και απαιτεί την επιστροφή των χρημάτων στον ΟΑΕΔ και την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Τα παπαγαλάκια ξεκίνησαν τη βρώμικη προπαγάνδα τους… Ασύστολα ψεύδη για το ωράριό μας! του αιρετού Ζαχαρία Καψαλάκη

 Ζαχαρίας Καψαλάκης                                                                                    Μεσαρά  Φλεβάρης   2013
Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ  Κρήτης
Email:  zkapsala@otenet.gr
Αγαπητοί Συνάδελφοι

Αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών
Τα παπαγαλάκια ξεκίνησαν
τη βρώμικη προπαγάνδα τους…
Ασύστολα ψεύδη για το ωράριο μας!


Την Τρίτη 19 του Φλεβάρη η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» κυκλοφόρησε με τίτλο: «ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΩΝ διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς» και με υπέρτιτλο: «ΕΩΣ 27 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ, ΕΩΣ 24 ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ».

Ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα του τύπου για επικείμενη αύξηση του ωραρίου εκπαιδευτικών Π.Ε.

Η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου που ψήφισε η Βουλή ανάμεσα στα άλλα προβλέπει μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών με παράλληλη αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών από τη νέα σχολική χρονιά.

Υπενθυμίζουμε ότι τόσο το διδακτικό (21-25 ώρες την εβδομάδα) όσο και το εργασιακό (30 ώρες την εβδομάδα) ωράριο των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι στα πλαίσια του μέσου όρου του ωραρίου των εκπαιδευτικών της Ευρώπης των χώρων του ΟΟΣΑ. Το ωράριο κατακτήθηκε με τους αγώνες του κλάδου το 1997 και νομοθετήθηκε με το Ν.2517/97.

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Σημαντική εξέλιξη - Μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς από 15/6/2012 κι όχι από 1/11/2011

Αναδημοσίευση από ΟΙΕΛΕ

Η Δ/νση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΠΑ κοινοποίησε σήμερα στις Περιφερειακές Δ/νσης Εκπαίδευσης και στις Δ/νσεις ΠΕ και ΔΕ όλης της χώρας επιστολή του Υπουργού Παιδείας με την οποία αποσαφηνίζονται ζητήματα εφαρμογής της γνωμοδότησης 214/2012, δηλ. της κατάταξης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε βαθμούς και κλιμάκια. Στην επιστολή αναφέρεται πως ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου – Βαθμολογίου στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς είναι η ημερομηνία της λήξης της συλλογικής σύμβασης εργασίας τους (15/6/2012).

Νέες ρυθμίσεις για την αναγνώριση προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση- Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας

 Αναδημοσίευση από esos.gr

Με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και σε συνέχεια των ΑΠ.Φ.18/150576/Δ5/29-11-12 και Φ.17/161776/Δ5/20-12-12 εγκύκλιων οδηγιών, η Διευθύντρια Ι. Χρήστου εξέδωσε  εγκύκλιο (ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ) η οποία αναφέρει τα εξής:

Βουλευτής ζητά να επανέλθει ο διορισμός των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο δημόσιο

 Αναδημοσίευση από esos.gr

Εάν θα προβεί στις αναγκαίες τροποποιήσεις προκειμένου να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς κατά το οποίο οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μετά από έξι και πλέον χρόνια προϋπηρεσίας μπορούσαν να διοριστούν  στο δημόσιο , ρωτά τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Λ. Αυγενάκης. Για να δείτε την ερώτηση κάνετε κλικ εδώ

Υποχρεωτικά και υπό προϋποθέσεις οι άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
  Αιτήσεις χορήγησης αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης που υποβάλλονται, μετά την 1-1-2013, από εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υποτρόφους του Ι.Κ.Υ., θα πρέπει να ικανοποιούνται υποχρεωτικά, με την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω υπάλληλοι έχουν συμπληρώσει την δοκιμαστική τους υπηρεσία και και ο χρόνος υπηρεσίας τους που απομένει μετά το πέρας της άδειας και μέχρι την υποχρεωτική λύση της υπαλληλικής τους σχέσης είναι μικρότερος του τετραπλασίου της χρονικής διάρκειας της άδειας. Οι εν λόγω χορηγούμενες άδειες λήγουν με τη λήξη του σχολικού έτους 2012-2013.

Τα παραπάνω ορίζει σημερινή εγκύκλιος του υφυπουργού Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου.
 ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Παιδαγωγοί ή σύγχρονοι σκλάβοι;

Αναδημοσίευση από alfavita.gr
 
Η πραγματικότητα για το ωράριο και τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών σε Ελλάδα και ΕΕ 

 

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

 

Πρώτα η κυβέρνηση και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ αναλαμβάνουν μεθοδικά τη στοχοποίηση και την εκστρατεία συκοφάντησης κάθε κλάδου εργαζομένων και στη συνέχεια θεσμοθετούνται μέτρα εναντίον τους στο όνομα της «σωτηρίας της πατρίδος» και του «εθνικού συμφέροντος». Το ίδιο συμβαίνει και με τους εκπαιδευτικούς που υποχρεώνονται σε αύξηση του ωραρίου τους, ένα από τον κυκεώνα μέτρων που επιδεινώνουν τις συνθήκες εργασίας τους και άσκησης του παιδαγωγικού τους έργου.  

Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα οι Μυτχάουζεν της πολιτικής και των ΜΜΕ παραπλανούν την κοινωνία προπαγανδίζοντας για τις λίγες ώρες εργασίας των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, χωρίς να ξεκαθαρίζουν τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο ωράριο διδασκαλίας και το συνολικό ωράριο εργασίας. Είναι γνωστή η αλχημεία του Υπουργείου Παιδείας δίνοντας τα στοιχεία στο Δίκτυο Ευρυδίκη αναφέρει μόνο το καταληκτικό διδακτικό ωράριο των 16 ωρών! Το ίδιο συμβαίνει και στα στοιχεία που έχουν δοθεί στον ΟΟΣΑ. 

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Αύξηση ωρών διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς

Αναδημοσίευση από alfavita.gr

Νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή αυξάνει από τον Σεπτέμβριο τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, με συνέπεια να μειωθούν δραστικά οι θέσεις των αναπληρωτών. Υποτυπώδεις θα είναι οι προσλήψεις μονίμων.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, σοβαρές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών φέρνει η διάταξη που ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και η οποία προβλέπει μείωση των αναπληρωτών μέσω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας για το μόνιμο διδακτικό προσωπικό της δημόσιας εκπαίδευσης.
Πρόκειται για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στην «επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου 2013-16», το οποίο προβλέπει περικοπές στις κοινωνικές κρατικές παροχές.
Κατόπιν αυτού οι εκπαιδευτικοί θα έρθουν αντιμέτωποι με την αύξηση του χρόνου εργασίας τους με στόχο να εξοικονομηθούν το 2013 περίπου 41,2 εκατομμύρια ευρώ και το 2014 περίπου 61,8 εκατομμύρια ευρώ.

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΔΟΕ: Απεργιακή κινητοποίηση 20/2/2013

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σας καλεί να πάρετε μαζικά μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ ενάντια στις πολιτικές των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων στο Δημόσιο, ενάντια στη συνεχή υπονόμευση των Δημόσιων Υπηρεσιών, στη δραματική μείωση των συντάξεων και τη συνεχιζόμενη αφαίμαξη των εισοδημάτων μας. 

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΆΡΕΩΣ.
Από τη Δ.Ο.Ε. 

ΔΟΕ: Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Αξιολόγηση

 Σας κοινοποιούμε επιστολή της ΔΟΕ προς τον Υπουργό Παιδείας με θέμα την αξιολόγηση:
 
Κύριε Υπουργέ, 

Σε απάντηση της πρόσκλησης σας προς το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για συνάντηση - συζήτηση και κατάθεση των προτάσεων της Ομοσπονδίας μας επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, σας υπενθυμίζουμε τα εξής: