Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Αναστάσιμες ευχές


Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Φ.Ε.

σας εύχεται

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Ας γεμίσει το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου τις καρδιές μας με αγάπη
και ας αφυπνίσει το νου και τις ψυχές μας.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΟΙΕΛΕ: Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά το Πάσχα

Το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως προκειμένου να προγραμματίσει τη δράση της Ομοσπονδίας για το επόμενο διάστημα και ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει από τον Υπουργό Παιδείας την κατάργηση της ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση που περιλαμβάνεται στο ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο, επειδή καταστρατηγούνται πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και τα ιδιωτικά σχολεία μετατρέπονται σε πρατήρια τίτλων και επειδή παραβιάζονται:
  • Το Σύνταγμα, καθώς καταργείται επί της ουσίας ειδικός εφαρμοστικός του νόμος και επιβάλλονται όροι αγοράς σε δημόσιο αγαθό
  • η λειτουργία της δικαιοσύνης, καθώς εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ για την εγκυρότητα εγκυκλίου του Υ.ΠΑΙ.Θ. με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο, και
  • ο κοινωνικός διάλογος, καθώς η ρύθμιση κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά διαβούλευση με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση του Υπουργού Παιδείας στα αιτήματα της ΟΙΕΛΕ μέχρι τις 13/5, η Ομοσπονδία θα προχωρήσει στις ακόλουθες δράσεις:

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Αυτοαξιολόγηση - Μέτρα ακύρωσης στην πράξη

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. υλοποιώντας την απόφασή του για την αποτροπή, στην πράξη,  της εφαρμογής  της αυτοαξιολόγησης,  που άμεσα συνδέεται με την αξιολόγηση - χειραγώγηση και σε συνέχεια της από 30-3-2014 απόφασής του.
Αποφάσισε τα παρακάτω:

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ: Ο αγώνας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών για τη διασφάλιση της εργασιακής τους αξιοπρέπειας είναι δίκαιος

Στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει στον απόλυτο βαθμό τα συμφέροντα των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης η κυβέρνηση των μνημονίων, της ανεργίας, της λιτότητας και της εκποίησης του δημόσιου πλούτου της πατρίδας μας έκανε ένα ακόμα βήμα στην οδό της εφαρμογής όλων των γνωστών συνταγών του νεοφιλελευθερισμού. Προχώρησε στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου που ευτελίζει την αξία του κοινωνικού αγαθού της παιδείας με την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στα ιδιωτικά σχολεία.

Οι διατάξεις του πρόσφατα ψηφισμένου πολυνομοσχεδίου, που αφορούν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, είναι αντισυνταγματικές. Ταυτόχρονα η διαδικασία της σύνταξης και της ψήφισής του αποτελεί χλευασμό στη δικαιοσύνη, αφού οι ίδιες αυτές διατάξεις εκκρεμοδικούν αυτή τη στιγμή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εξειδίκευση της απόφασης της Δ.Ο.Ε. της 30-3-2014 σε σχέση με τις ενέργειες των συλλόγων διδασκόντων

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την απόφασή του στις 30 Μαρτίου 2014, έπειτα από την «επιστράτευση» που επέβαλε με την εγκύκλιο της 24ης Μαρτίου ο Υπουργός Παιδείας, κάλεσε τους συλλόγους διδασκόντων «...να επιβεβαιώσουν τη βούλησή τους να μη στελεχώσουν εθελοντικά τις ομάδες εργασίας, να ολοκληρώσουν τη σύνταξη των πρακτικών και να γνωστοποιήσουν την απόφασή τους στον τοπικό Σύλλογο».
  Στη συνέχεια οι «επιστρατευμένοι» διευθυντές των σχολικών μονάδων, αναγκαστικά, ορίζουν τις ομάδες εργασίας.
  Με βάση τον Υπαλληλικό Κώδικα, παρ. 2 του άρθρο 25 του Ν. 3528/2007 (όπως αναφέρει και η γνωμοδότηση της Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε.), « Ο υπάλληλος οφείλει να υπακούει στις διαταγές των προϊσταμένων του. Όταν όμως εκτελεί διαταγή, την οποία θεωρεί παράνομη, οφείλει, πριν την εκτέλεση, να αναφέρει εγγράφως την αντίθετη γνώμη του και να εκτελέσει τη διαταγή χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. Η διαταγή δεν προσκτάται νομιμότητα εκ του ότι ο υπάλληλος οφείλει να υπακούσει σε αυτήν».
  Με βάση τα παραπάνω, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εξειδικεύοντας την απόφασή του, καλεί τους συναδέλφους μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της σύνταξης των πρακτικών με τα οποία αρνούνται την εθελοντική συγκρότηση των ομάδων εργασίας  ( σχετικό υπόδειγμα έχει αποσταλεί),  να προχωρήσουν στις παρακάτω ενέργειες :

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τον καθορισμό της συλλογικής δράσης και στάσης μας απέναντι στα σχέδια του Υπ. Παιδείας για την αυτοαξιολόγηγη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η επίθεση που δέχεται η Δημόσια εκπαίδευση από την Κυβέρνηση δεν είναι ξεκομμένη από τη συνολική επίθεση απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία. Η επίθεση, συγκεκριμένα ενάντια στην εκπαίδευση, απειλεί με επαγγελματικό αφανισμό τους εκπαιδευτικούς και οδηγεί σε παραπέρα συρρίκνωση όλων των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Η οριστική απόλυση των συναδέλφων της Δευτεροβάθμιας αλλά και όλων των ευρισκόμενων σε διαθεσιμότητα Δημόσιων Υπαλλήλων, δείχνει τις διαθέσεις Κυβέρνησης και Υπουργείου για την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.
Η επιχειρούμενη αυτοαξιολόγηση/αξιολόγηση-χειραγώγηση, αποτελεί  την αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής επίθεσης, απέναντι στη Δημόσια Εκπαίδευση. Με «εργαλείο» τις διάφορες  μορφές αξιολόγησης το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση επιχειρούν:
  • Να καθηλώσουν μισθολογικά τους εκπαιδευτικούς αφού συνδέουν την αξιολόγηση με το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και τις ποσοστώσεις του.
  • Να υποτάξουν τους εκπαιδευτικούς, να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν τη μαθησιακή διαδικασία, μετατρέποντάς την σε ένα σύνολο προκατασκευασμένων, τυποποιημένων και ποσοτικών κριτηρίων.
  • Να κατηγοριοποιήσουν τα Σχολεία.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Καταγγελία του Υπουργού Παιδείας

Η εγκύκλιος επιστράτευσης που υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος στις 24 Μαρτίου 2014 είναι αποκαλυπτική του πανικού που διακατέχει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μπροστά στη μαζική άρνηση των Συλλόγων Διδασκόντων να συγκροτήσουν εθελοντικά τις ομάδες εργασίας της ΑΕΕ και αποτελεί, ουσιαστικά, παραδοχή της ορθότητας της θέσης που έχει εκφράσει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ότι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις ομάδες εργασίας δεν είναι υποχρεωτική.

Γνωμοδότηση επί της επιρροής, που ασκεί η υπ' αριθμόν 44375/Γ1/24-3-2014 εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας

Επιστολές της ΟΙΕΛΕ στην ηγεσία του Υπ. Παιδείας

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΟΡΟΙΔΕΨΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔ ΕΚΠ/ΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ
Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα επιστολές προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου και προς τον Υφυπουργό Παιδείας και Υπεύθυνο για ζητήματα ιδιωτικής εκπαίδευσης κ. Σ. Κεδίκογλου σχετικά με την ψήφιση της ρύθμισης-λαιμητόμου που διαλύει τις εργασιακές μας σχέσεις και μετατρέπει τα ιδιωτικά σχολεία σε σούπερ μάρκετ.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν μνήμη....

Χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου που περιέχει την ρύθμιση-λαιμητόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση που διαλύει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Επειδή πλησιάζουν εκλογές και επειδή είναι χρήσιμο ο κάθε συνάδελφος να γνωρίζει ποιοι στήριξαν τον κλάδο και ποιοι καταστρέφουν το αγαθό της εκπαίδευσης, την αξιοπρέπειά μας ως εκπαιδευτικών λειτουργών, το μέλλον μας και το μέλλον των οικογενειών μας, ενημερώνουμε σήμερα για τη στάση κομμάτων και πολιτικών προσώπων στη συζήτηση και στην ψηφοφορία της ρύθμισης στη Βουλή.


ΠΟΙΟΙ ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η επόμενη μέρα


Η ρύθμιση που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση είναι προδήλως αντισυνταγματική. Καταργεί δύο άρθρα του νόμου 682/77, του ειδικού νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση που ψηφίστηκε με βάση την επιταγή του άρθρου 16, παρ. 8 του Συντάγματος. Ως εκ τούτου η εφαρμογή της ρύθμισης αντιβαίνει τον ανώτερο πολιτειακό νόμο της χώρας. Επίσης, σε σειρά δικαστικών αποφάσεων το τελευταίο διάστημα ορίζεται με σαφήνεια ότι οι προβλέψεις της 6ης Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 (ΠΥΣ 6/2-2012) πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ρύθμιση έκτρωμα δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στην ιδιωτική εκπαίδευση κατ’ εφαρμογήν του Συντάγματος και για την προστασία του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης. Ενημερώνουμε, επομένως, όλους τους συναδέλφους ότι: