Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Νέος Υπουργός Παιδείας ορίστηκε ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο πεδίο της Φιλοσοφίας των Επιστημών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αριστείδης Μπαλτάς. Το βιογραφικού του νέου Υπουργού Παιδείας μπορείτε να δείτε εδώ.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών 2015 (ενσωμάτωση 100%)

Ο τόπος γύρισε σελίδα. Ευχόμαστε η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να επαναφέρει τη συνταγματική νομιμότητα στη χώρα.





Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ο φόβος είναι μια φυλακή, της Φωτεινής Τσαλίκογλου

«Φόβος πάντα, φόβος παντού» (Peur toujours, peur partout). Mε τέσσερις περιεκτικές λέξεις συνόψιζε ο ιστορικός Lucien Febvre την εμπειρία της ζωής στην Ευρώπη του 16ου αιώνα. Τότε που ένας νέος κόσμος ετοιμαζόταν να γεννηθεί. Ο φόβος συνδεόταν με το σκοτάδι που άρχιζε έξω από την πόρτα της καλύβας και σκέπαζε τον κόσμο έξω από τον φράκτη του αγροκτήματος. Σκοτάδι όπου κι αν κοιτάξεις και όλα μπορούσαν μέσα σε αυτό το σκοτάδι να συμβούν. Ουδείς γνώριζε  τι θα συνέβαινε την επόμενη στιγμή. Η δυσβάσταχτη αβεβαιότητα ήταν ο μέγας τροφοδότης του φόβου.

Η πανουργία της Ιστορίας όμως επιμένει να μας εκπλήσσει και να ταράζει τα σύνορα του «εκεί-και-τότε» με το «εδώ-και-τώρα».

To 1952 στην κεντρική πλατεία του Ρότερνταμ, που είχε στη διάρκεια του πολέμου ανηλεώς βομβαρδισθεί, στήθηκε ένα διαταρακτικό άγαλμα. O δημιουργός του, ο γλύπτης Ossip Zadkine, το ονόμασε «Μνημείο για μια κατεστραμμένη πόλη». Ενας τραυματισμένος άνθρωπος που υψώνει τα χέρια προς τον ουρανό σε στάση σπαραγμού και επίκλησης. Το μπρούντζινο σώμα του είναι ακρωτηριασμένο. Από ψηλά στο στήθος ως τις γάμπες που συγκρατούν με αστάθεια το κορμί δεν υπάρχουν ούτε σάρκα ούτε οστά.

Το "σιγανό" ποτάμι να φοβάσαι

ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ (!) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Πριν από δύο εβδομάδες στο πλαίσιο της πληρέστερης ενημέρωσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών η ΟΙΕΛΕ ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση τις θέσεις τους για την ιδιωτική εκπαίδευση. Εκτός από τα κυβερνητικά κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, το κόμμα που αρνήθηκε να στείλει τις θέσεις του στην ΟΙΕΛΕ ήταν «Το Ποτάμι», παρά το γεγονός ότι υπήρξε επίμονη προσπάθεια της Ομοσπονδίας να επικοινωνήσουμε με κάποιον αρμόδιο.

Με κατάπληξη αναγνώσαμε σήμερα στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου των σχολαρχών επιστολή των υπευθύνων του Τομέα Προσχολικής-Σχολικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικών κ.κ. Καστανά και Παπαϊωάννου προς τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων. Ενώ δηλαδή εδώ και δύο εβδομάδες η Ομοσπονδία μας ανέμενε τις θέσεις του κόμματος (ή τουλάχιστον μια ευγενική άρνηση στο αίτημά μας), οι υπεύθυνοί του έσπευσαν να ανταποκριθούν άμεσα σε αντίστοιχο αίτημα των σχολαρχών και μάλιστα συναντήθηκαν μαζί τους. Η επιστολή είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική των προθέσεων του κόμματος για τα ζητήματα Παιδείας και αποδεικνύει για ποιο λόγο Το Ποτάμι απέφυγε να στείλει τις θέσεις του στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

 

Αναγνωρίζεται ο πλήρης χρόνος προϋπηρεσίας στην Ιδιωτική Εκπαίδευση για την βαθμολογική ένταξη

Η εγκύκλιος που επιβεβαιώνει πως η ιδιωτική εκπαίδευση είναι τμήμα του ευρύτερου, ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος και ότι ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός είναι λειτουργός της εκπαίδευση και που επιβεβαιώνει ότι ορισμένες υπηρεσίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. λειτουργούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τηρούν το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία, υπογράφηκε σήμερα από τη Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού ΠΕ και ΔΕ του Υ.ΠΑΙ.Θ. Η υπογραφή της υπ. αριθμ. 10705/Ε2 εγκυκλίου είναι επισφράγιση  της πολύμηνης προσπάθειας της Ομοσπονδίας μας για τη δικαίωση εκατοντάδων εκπαιδευτικών.

Η εγκύκλιος ορίζει ότι, για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας που έχει διανυθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση, δεν ισχύει ο περιορισμός της επταετίας που θέτει ο ν. 4024/2011. Επομένως για τη μισθολογική/βαθμολογική κατάταξη των εκπαιδευτικών που υπηρετούν είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτικά σχολεία προσμετράται ολόκληρη η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Δείτε εδώ την εγκύκλιο
Πηγή: ΟΙΕΛΕ

Ανακοίνωση του ΣΙΕΛ Αθήνας - Πειραιά: Έργα και ημέρες του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που ψηφίζουν στον Πειραιά δεν ξεχνούν. Έχουν ισχυρή μνήμη και κρίση και θυμούνται ποιος είναι ο κύριος υπεύθυνος της διάλυσης των εργασιακών τους δικαιωμάτων και της ιδιωτικής εκπαίδευσης εν γένει. Δεν ξεχνούν ποιος υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης των σχολαρχών που, καταπατώντας το Σύνταγμα της χώρας, εκτελούσε πρόθυμα όλες τις εντολές τους και υλοποιούσε όλα τα ρουσφέτια που του ζητήθηκαν.
Δεν ξεχνούν:

Η Κομισιόν τινάζει στον αέρα τους "μνημονιακούς" νόμους για την Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Η Κομισιόν με αναφορά-βόμβα προς το Υπουργείο Παιδείας τινάζει στον αέρα το σαθρό καθεστώς απορρύθμισης της ιδιωτικής εκπαίδευσης που επέβαλαν οι πολιτικές ηγεσίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. με πρόσχημα τις δήθεν μνημονιακές υποχρεώσεις,  επιβεβαιώνοντας πλήρως όσα δήλωσε πρόσφατα ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην ΟΙΕΛΕ, πως δηλ. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του ίδιου προς την Ευρωβουλή διευκρίνισε πως οι αποφάσεις για την εκπαίδευση δεν ήταν εντολή της τρόικα, αλλά εθνική επιλογή. Με την αναφορά της η Κομισιόν ζητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την διασφάλιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών και της νομιμότητας των τίτλων που εκδίδονται στην ιδιωτική εκπαίδευση προκειμένου να επανεκκινήσει η διαδικασία της αντιστοίχισης του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων που είχε παγώσει μετά από καταγγελίες κοινωνικών φορέων για παρανομίες στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Επειδή η αντιστοίχιση των πλαισίων προσόντων αποτελεί υποχρέωση της χώρας, η λήψη και εφαρμογή των μέτρων αυτών καθίσταται υποχρεωτική για οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Για τις οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Λίγες, μόνο, ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές (μήπως η συγκεκριμένη μεταφορά οργανικών θέσεων εμπίπτει στις διατάξεις περί απαγόρευσης υπηρεσιακών μεταβολών, λόγω εκλογών;) και έπειτα από μακρά περίοδο παύσης του οποιουδήποτε διαλόγου με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (παρά τις πολλές «δεσμεύσεις» του Υπουργού Παιδείας για διαρκή διάλογο) είδε το φως της δημοσιότητας υπουργική απόφαση με την οποία πραγματοποιείται μεταφορά οργανικών θέσεων από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, για τους μεταταγμένους εκπαιδευτικούς, αγνοώντας για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί των ίδιων ειδικοτήτων (Φυσικής Αγωγής, Αγγλικών) οι οποίοι υπηρετούν επί σειρά ετών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δίχως να τους έχει δοθεί, όπως θα έπρεπε, οργανική θέση.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επανειλημμένα έχει τονίσει τον άδικο και πέρα από νομικούς κανόνες χαρακτήρα των πραγματοποιηθέντων μετατάξεων. Μετατάξεις που έγιναν τόσο επί υπουργίας κ. Αρβανιτόπουλου (ο κύριος όγκος) όσο και επί υπουργίας κ. Λοβέρδου (οι πρόσφατες) σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικα, δίχως κανένα εκπαιδευτικό προγραμματισμό, με αδιαφανείς διαδικασίες και όχι μόνο δεν έλυσαν αλλά δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στους λειτουργούς της. 

"Σχολάρχες στη γραμμή Σαμαρά": Άρθρο της Εφ.Συν. για τον "γαλάζιο" ΣΙΕΙΕ

Άρθρο με τίτλο «Σχολάρχες στη γραμμή Σαμαρά» που υπογράφει η Άννα Ανδριτσάκη φιλοξενεί σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών. Στο άρθρο φιλοξενούνται αποσπάσματα από τη χθεσινή ακραία φιλοκυβερνητική ανακοίνωση του ΣΙΕΙΕ στην οποία δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει τη γνωστή λάσπη εναντίον της ΟΙΕΛΕ, αλλά και τμήματα από την απάντηση της Ομοσπονδίας που χαρακτηρίζει τον Σύνδεσμο «προεκλογικό Γραφείο Τύπου της ΝΔ».

Δείτε εδώ το άρθρο της σημερινής Εφ. Συν.
Για το ίδιο ζήτημα υπάρχουν αναρτήσεις στις εκπαιδευτικές ιστοσελίδες esos και alfavita
Alfavita

Esos 1
Esos 2

Πηγή: ΟΙΕΛΕ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Αμανατίδης και Κουράκης παρουσίασαν το πρόγραμμα του κόμματος για την Ιδιωτική Εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία πολλών συναδέλφων, του προέδρου της ΟΙΕΛΕ και του ΔΣ του ΣΙΕΛΒΕ η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτική εκπαίδευση από τους Βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης και εκπροσώπους της ΕΕΚΕ Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Κουράκη και Αμανατίδη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΙΕΛΒΕ στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ΣΙΕΛΒΕ.

Πηγή: ΟΙΕΛΕ

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Δήλωση Βόμβα του Γ. Κατρούγκαλου: Οι ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση δεν ψηφίστηκαν από πιέσεις της τρόικα ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των σχολαρχών.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και διακεκριμένος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Γ. Κατρούγκαλος μετά από πρόσκληση της ΟΙΕΛΕ, απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις on camera, ώστε να ενημερωθούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί για την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτημα που έθεσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα οι Ευρωβουλευτές Γ. Κατρούγκαλος και Σ. Σακοράφα.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως οι απαντήσεις της Κομισιόν ήταν σαφείς: 
1.Σχετικά με την πιστοποίησης της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και της νομιμότητας των τίτλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να υφίσταται αυστηρός εποπτικός έλεγχος της πολιτείας για να εξασφαλίζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης και η ισοτίμηση των τίτλων σπουδών., και 
2. Σχετικά με το εάν η Κομισιόν ή η τρόικα παρεμβαίνουν στη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής η Επιτροπή απάντησε πως οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα για την εκπαίδευση δεν εκπορεύονται από ευρωπαϊκές οδηγίες ή από την τρόικα, αλλά είναι καθαρά εθνική υπόθεση.