Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Παρατηρήσεις για τις αλλαγές επί του πειθαρχικού δικαίου που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο "Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση-Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις"

Σχετικά με το νομοσχέδιο "Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση-Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις" που αναρτήθηκε στη Διαύγεια για διαβούλευση (ως τις 24/3) και ειδικότερα στο κομμάτι για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, που αφορά και τους εκπαιδευτικούς, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τονίζει, ότι από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του νέου πειθαρχικού δικαίου και του θεσμού της αυτοδίκαιης αργίας ζήτησε και ζητά επίμονα και ξεκάθαρα την κατάργησή τους. Άμεσα παρατηρήσαμε, και δυστυχώς στη συνέχεια οι αντιρρήσεις μας επιβεβαιώθηκαν, ότι οι εν λόγω διατάξεις αντί να επιλύουν ζητήματα αποτελούν εργαλείο διώξεων και αυταρχισμού, στερούν το τεκμήριο της αθωότητας και έχουν οδηγήσει πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς σε αργία, ακόμη και για ασήμαντες ιδιωτικής φύσεως διαφορές. Στην κατεύθυνση αυτή η Δ.Ο.Ε. είχε προσέλθει και στο διάλογο με την, υπό τον Κ. Λοβέρδο, τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καταθέτοντας προτάσεις, που έθεταν σοβαρά ζητήματα και πρότειναν λύσεις, χωρίς ωστόσο, μέσω των διατάξεων που τελικώς θεσπίστηκαν να βελτιωθεί σοβαρά ο πυρήνας των προβλημάτων.
Τις ίδιες προτάσεις έθεσε και στη συνάντηση της 3/3/2015 με τη νυν πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.
Συγκεκριμένα ζητήσαμε:

Σκάνδαλο και υποκρισία: Ανακαλείται ο διορισμός ιδιωτικού εκπαιδευτικου με πλαστό τίτλο σπουδών.

Σκάνδαλο με πολιτική και ηθική προέκταση αποκαλύφθηκε σήμερα. Έκπληκτοι οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ στο ΠΥΣΔΕ Α’ Αθήνας πληροφορήθηκαν ότι η υπόθεση ανάκλησης διορισμού ιδιωτικού εκπαιδευτικού, για την οποία εκλήθησαν με προχθεσινό έγγραφο του συμβουλίου, αφορούσε άνθρωπο με παραποιημένο (πλαστό) τίτλο σπουδών, ο οποίος υπηρετούσε σε σχολείο ιδιοκτησίας κορυφαίου στελέχους του ΣΙΕΙΕ, του Συνδέσμου των σχολαρχών.
Το ζήτημα αποκτά μεγάλη πολιτική και ηθική διάσταση για τους ακόλουθους λόγους:

Άκυρη η καταγγελία σύμβασης ιδιωτικής εκπαιδετικού των Αρσακείων Σχολείων

Μεγάλη νίκη και δικαίωση για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς εποτελεί η πρώτη ακυρωτική απόφαση καταγγελίας σύμβασης ιδιωτικής εκπαιδευτικού (με 33 χρόνια υπηρεσίας και μάλιστα στο μέσο του διδακτικού έτους) από υπηρεσιακό συμβούλιο μετά από την ψήφιση του νόμου Αρβανιτόπουλου. 

Οι καταγγελίες σύμβασης για εκπαιδευτικούς των Ισοτίμων Σχολείων θα πρέπει να αιτιολογούνται σύμφωνα με τα άρθρο 37 του Ν.682/77 και κατόπιν να εξετάζονται από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο.

Έγγραφο του ΥΠΟΠΑΙΘ που εκδόθηκε μετά από απόφαση του ΚΥΣΠΕ που συνεδρίασε στις 12/3/15 έκρινε ότι η καταγγελία σύμβασης είναι άκυρη λόγω μη αιτιολόγησής της βάσει της κείμενης νομοθεσίας για τους εκπαιδευτικούς των Ισοτίμων Σχολείων.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Επιλογή Διευθυντών των Ιδιωτικών Σχολικών Μονάδων


Σύμφωνα με δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη στην εκπαιδευτική ιστοσελίδα esos.gr η θητεία των Διευθυντών των σχολικών μονάδων λήγει φέτος και η επιλογή των νέων Διευθυντών θα γίνει μέσω ψηφοφορίας του Συλλόγου Διδασκόντων. Στα ιδιωτικά σχολεία η θητεία των Διευθυντών είναι ετήσια και λήγει την 31η Αυγούστου κάθε έτους.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Εκτίμηση αποτελεσμάτων συνάντησης με την ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ - Εισήγηση προς τις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις

Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας  στη συνεδρίασή του στις 11 Μαρτίου 2015,  εκτίμησε  τις απαντήσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ,στη συνάντηση που έγινε στις 3-3-2015.

   Είναι σαφές ότι παρά τις εκφράσεις καλής θέλησης και τις διαπιστώσεις για συμφωνία απόψεων και προθέσεων, η ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., δεν έδωσε τις πολυαναμενόμενες απαντήσεις που θα έδιναν βαθιές ανάσες σε έναν Κλάδο που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, τόσο από τις μνημονιακές πολιτικές όσο και από τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας που έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό κλίμα στη δημόσια εκπαίδευση.

    Η εναρκτήρια αναφορά του Υπουργού Παιδείας στους αρχικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία στην άσκηση του έργου της (Πόροι, θέσεις και καθεστώς απασχόλησης) καθώς και στη σκληρή οικονομική συγκυρία (Δεν υπάρχει περίπτωση να "πέσουν" χρήματα στους εκπαιδευτικούς, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά) έθεσε σοβαρούς περιορισμούς στο διάλογο, οδηγώντας τον εκ προοιμίου σε πενιχρά αποτελέσματα.

   Η αναλυτική έκθεση όλων των ζητημάτων που ταλανίζουν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τους λειτουργούς της από το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας έτυχε ελάχιστων θετικών δεσμεύσεων. 

  Συγκεκριμένα δεν υπήρξε καμία θετική απάντηση σε κανένα από τα παρακάτω ζητήματα:

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Εποικοδομητική και γόνιμη η συνάντηση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Η σημερινή συνάντηση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κρίνεται ως εποικοδομητική και ο διάλογος ως γόνιμος και δημιουργικός.

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς τόνισε ότι για την παρούσα πολιτική ηγεσία τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία θα πρέπει να λειτουργούν σε πνεύμα άμιλλας, ώστε να γίνουν όλα άριστα. Για το Υπουργείο Παιδείας δεν τίθεται κανένας διαχωρισμός ανάμεσα σε δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, καθώς είναι τμήματα του ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος. Εκτίμησε ότι η μεταφορά της εποπτείας των ιδιωτικών σχολείων στο Υπουργείο Εμπορίου ήταν «παράξενη και παρανοϊκή» και τόνισε ότι όχι μόνο τα ιδιωτικά σχολεία, αλλά όλοι οι φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης πρέπει να υπαχθούν στην εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Πρότεινε, τέλος, να συγκροτηθούν επιτροπές διαλόγου με ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς για να αναλυθούν όλες οι πτυχές της λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Κουράκης τόνισε ότι ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σταθεί στο πλευρό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, καταθέτοντας ερωτήσεις στη Βουλή και ότι οι θέσεις του κόμματος είχαν συμπέσει με τις θέσεις της ΟΙΕΛΕ σε πολλά ζητήματα. Άμεση προτεραιότητα  της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι η εφαρμογή του προβλέψεων του Συντάγματος για εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το κράτος. Συμπλήρωσε ότι ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός οφείλει να ανακτήσει τα εργασιακά του δικαιώματα, διότι έτσι διασφαλίζεται η αυτονομία του παιδαγωγικού του έργου και το δημόσιο συμφέρον. Χωρίς εργασιακά δικαιώματα ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός είναι με σκυμμένο το κεφάλι και υπακούει σε ό, τι του ζητηθεί από τον ιδιοκτήτη. Αυτή η κατάσταση βαίνει εις βάρος του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και των μαθητών. Προκαλούν οδυνηρή έκπληξη οι καταγγελίες για τη μετατροπή κάποιων ιδιωτικών σχολείων σε φροντιστήρια, σε προπαρασκευαστικά κέντρα όπου δεν διδάσκονται όλα τα μαθήματα, παρά μόνο αυτά που εξετάζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αυτό προκαλεί ανισότητα  με τους μαθητές των δημόσιων σχολείων, ενώ και οι μαθητές των ιδιωτικών παίρνουν λειψή γνώση. Δεσμεύτηκε, επίσης, για ενέργειες του Υπουργείου που θα υλοποιηθούν: