Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ενημέρωση για τα πεπραγμένα σχετικά με το επίδομα της Φ.Ε.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Σας υπενθυμίζουμε ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου μας από το Φεβρουάριο του 2010 παρακολουθεί στενά το θέμα της μείωσης του εισοδήματός μας. Παρά τη διαβεβαίωση του κ. Προέδρου, ότι θα υπήρχε συνάντηση του ιδίου με τους εκπροσώπους των δυο Συλλόγων των εκπαιδευτικών της Φ.Ε., πριν προχωρήσει η Διοίκηση της Φ.Ε. σε οποιαδήποτε ενέργεια, ουδέποτε κληθήκαμε να συζητήσουμε το θέμα αυτό.
    
     Σε συνάντησή μας με την Επόπτρια των Σχολείων κ. Παπαπέτρου στις 9 Ιουνίου καθώς και στο Συμβούλιο της Φ.Ε. που ακολούθησε στις 11 Ιουνίου, δεν έγινε καμία αναφορά για οποιαδήποτε περικοπή στο μισθό μας.

    
      Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά από τον ίδιο τον κ. Πρόεδρο στις 16 και 17 Ιουνίου στην Εκάλη και στο Ψυχικό αντίστοιχα, ως τετελεσμένο και αναπόφευκτο γεγονός.
    
     Στην έκτακτη Γ.Σ. του Συλλόγου μας, που ακολούθησε στις 21 Ιουνίου, εγκρίθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο και καταθέσαμε στα γραφεία της Εποπτείας στις 22 Ιουνίου, την ίδια μέρα που πραγματοποιήθηκε η συνάντησή μας με τον κ. Μπαμπινιώτη, τον κ. Παρασκευόπουλο, την κα. Παπαπέτρου και τον κ. Χρυσανθακόπουλο. Η συνάντηση αυτή δυστυχώς απέβη άκαρπη, καθώς:
  1. Οι προτάσεις των εκπαιδευτικών για εξοικονόμηση πόρων και περικοπή εξόδων απορρίφθηκαν εκ προοιμίου, είτε ως αναποτελεσματικές, είτε ως ασύμβατες με το πνεύμα και το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της Εταιρείας.
  2. Οι διαμαρτυρίες και οι ενστάσεις μας για την οικονομικά δυσβάσταχτη απώλεια του επιδόματος, όχι μόνο δεν εισακούστηκαν, αλλά κατέστη σαφές ότι το θέμα είναι μη διαπραγματεύσιμο. Δεχτήκαμε μάλιστα επίπληξη για τη στάση μας και γίναμε αποδέκτες αξιοσημείωτων σχολίων.
    Στις 28 Ιουνίου, στο Συμβούλιο της Φ.Ε., όπου συζητήθηκαν θέματα μόνο οικονομικής φύσης, ανακοινώθηκε επίσημα η διακοπή του επιδόματος, η οποία σημειώνουμε ότι πραγματοποιήθηκε άμεσα από 1η Ιουλίου, γεγονός που καταδεικνύει ότι επρόκειτο για ειλημμένη απόφαση. Έτσι λοιπόν, η επικύρωσή της και η ανακοίνωσή της σε εμάς ήταν απλώς τυπική διαδικασία.
   
Για όλα τα παραπάνω ενημερώσαμε τους συναδέλφους μας στη Γ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στις 8/9/10, παρόλο που η προσέλευση δεν ήταν αυτή που θα περιμέναμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισής του και δεν τέθηκε από κανένα μέλος πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις. Το Δ.Σ. ενημέρωσε για το ατομικό δικαίωμα του καθενός να διεκδικήσει δικαστικά το επίδομα, δεδομένου ότι η περικοπή του είναι παράνομη καθώς αποτελεί μέρος των πάγιων και τακτικών αποδοχών μας.
   
Κατόπιν αυτών, το Δ.Σ. προέβη στις ακόλουθες ενέργειες :
  • 3/10 : Έγγραφο ερώτημα στους Προϊσταμένους των 1ου και 4ου Γραφείου Π.Ε. με σκοπό τον υπηρεσιακό έλεγχο των μισθοδοτικών μας καταστάσεων, ώστε να διαπιστωθεί η μείωση του εισοδήματός μας. Το έγγραφο αυτό προκάλεσε ενέργειες, εκ μέρους του Προϊσταμένου του 4ου Γραφείου, κ. Μαντζούρη, προς τη Διοίκηση της Φ.Ε. και το Υπουργείο Παιδείας.
  • 6/10 : Καταγγελία στο Υπουργείο Παιδείας για την αυθαίρετη μείωση των αποδοχών μας, με στόχο την προστασία του εισοδήματός μας και έχοντας υπόψη και  σημείο αναφοράς την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας το Μάρτη του 2010.
         Επίσης είχαμε συναντήσεις με τον Προϊστάμενο του 4ου Γραφείου, κ. Μαντζούρη και με το Νομικό Σύμβουλο του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, κ. Κατρούγκαλο. Αναμένουμε να μας απαντήσουν εγγράφως. Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι σε έγγραφο της Φ.Ε. προς το Υπουργείο Παιδείας (10/11/2010), που προέκυψε από τις παραπάνω ενέργειές μας, αναφέρεται ότι: “[...]Οι σχετικές διαφορές ως προς την υποχρέωση ή μη καταβολής μιας τέτοιας παροχής συγκροτούν αστικές διαφορές, οι οποίες επιλύονται κατά τρόπο δεσμευτικό από τα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια και οι οποίες αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα εμπλεκόμενα μέρη[...]”
   
Συνάδελφοι, προκειμένου να μην παραγραφεί το ατομικό σας δικαίωμα διεκδίκησης του επιδόματος και να μη θεωρηθεί ότι συναινείτε σιωπηρά στη μείωση των αποδοχών σας, προτείνουμε να το δηλώσετε εγγράφως με αίτησή σας προς την Εταιρεία, ανεξάρτητα από το αν και σε ποιο χρόνο θέλει ο καθένας να διεκδικήσει δικαστικά το επίδομα. Σας ενημερώνουμε ότι αρκετές τέτοιες αιτήσεις έχουν ήδη κατατεθεί.


Μετά τιμής,
το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Φ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα επώνυμα σχόλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν...