Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Έντονη ανησυχία της ΟΙΕΛΕ για υποβάθμιση της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης

Ξύπνησαν μνήμες του 2014. Ήδη ορισμένοι επιχειρηματίες του χώρου της Παιδείας πανηγυρίζουν με την υποβάθμιση της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης που ίσως αποτελεί ένδειξη υπονόμευσής της. Με υπουργική απόφαση ανακοινώθηκε η μεταφορά εποπτείας της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης από τον Υπουργό (όπως μέχρι σήμερα συνέβαινε) στη νέα Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.

Η ΟΙΕΛΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την εξέλιξη αυτή (μια ανησυχία που εντείνεται, καθώς την εξέλιξη αυτή «προφήτευαν» ορισμένοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων λίγο πριν και μετά τις εκλογές). Απέστειλε, δε, προς την Υπουργό Παιδείας την ακόλουθη επιστολή στην οποία επισημαίνεται ο κίνδυνος έξαρσης της εργοδοτικής ανομίας που θα προκληθεί από την υποβάθμιση της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και ζητά την αναθεώρηση της άποψής της.

ΠΡΟΣ

Την  Υπουργό Παιδείας  και Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,



Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων σας στο Υπουργείο Παιδείας, αποστείλαμε επιστολή στην οποία τονίζαμε κρίσιμα προβλήματα του χώρου της ιδιωτικής εκπαίδευσης που αφορούν τόσο στη νομιμότητα της πιστοποίησης προσόντων/τίτλων σπουδών όσο και στα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και φοροδιαφυγής.

Ελπίζαμε ότι θα λαμβάνατε υπόψη την άποψη των εργαζόμενων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η οποία δεν είναι θεωρητική, αλλά συνοδεύεται από συγκεκριμένα στοιχεία που έχουμε δημόσια καταθέσει. Δυστυχώς διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι, αντί της ενίσχυσής της, η Αυτοτελής Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης που από την ίδρυσή της υπαγόταν απευθείας στον Υπουργό Παιδείας μεταφέρεται υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου, δικαιώνοντας τις φήμες που διέρρεαν επιχειρηματίες της εκπαίδευσης προ και μετά των εκλογών ότι η Διεύθυνση θα υπονομευτεί με τελικό στόχο την κατάργησή της.

Είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι η Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης επί δεκαετίες αποτελούσε το βασικό εποπτικό μηχανισμό της πολιτείας στο χώρο. Καταργήθηκε το 2014 και συνοδεύτηκε στη συνέχεια με μεταφορά της εποπτείας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα να έχουμε όξυνση της ανομίας στην ιδιωτική εκπαίδευση (παραχάραξη ενδοσχολικών εξετάσεων, παράνομες απολύσεις, παράνομα ωρολόγια προγράμματα, άκυροι τίτλοι σπουδών, λειτουργία σχολείων χωρίς άδεια). Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατούσε στην ιδιωτική εκπαίδευση η περίπτωση του εκπαιδευτηρίου «Κωστέα-Γείτονα», όπου μετά από καταγγελία της Ομοσπονδίας, η Επιθεώρηση Εργασίας εντόπισε δεκάδες αδήλωτους εκπαιδευτικούς και τμήματα διδασκαλίας, εκατοντάδες αδήλωτες ώρες εργασίας και απλήρωτες υπερωρίες και, το συγκλονιστικότερο, διδάσκοντες χωρίς τα προβλεπόμενα από το νόμο τυπικά προσόντα, δηλαδή χωρίς καν πτυχίο! Διόλου τυχαία, όλο το προηγούμενο διάστημα εκπρόσωποι της ιδιοκτησίας εξαπέλυαν επιθέσεις κατά των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στο σχολείο με ανοίκειες εκφράσεις τύπου «όταν φύγει αυτή η κυβέρνηση δεν θα έχετε πού να σταθείτε», «πρώτα θα σας τελειώσουμε και μετά θα πεθάνουμε».

Η Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης επανασυστάθηκε το 2017 και είχε ξεκινήσει έκτοτε, αν και με προβλήματα και ελλείψεις, η αποκατάσταση στοιχειωδών όρων νομιμότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ελέγχθηκαν σοβαρές παρανομίες, υπήρξε συντονισμός για την απελευθέρωση και ταυτόχρονα την εποπτεία παρεκκλίσεων και απογευματινών δράσεων έτσι ώστε τα ιδιωτικά σχολεία να μπορούν να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε πλαίσιο όμως νομιμότητας, ξεκίνησε το δύσκολο έργο του ελέγχου στον χαοτικό χώρο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών και των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου καταγράφονται υψηλότατα ποσοστά αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Θεωρούσαμε ότι θα αποτελεί και δική σας προσωπική προτεραιότητα η εποπτεία ενός εκ των πυλώνων του εκπαιδευτικού συστήματος στον οποίο εργάζονται 80.000 εκπαιδευτικοί, εκδίδονται τίτλοι σπουδών και πιστοποιούνται προσόντα που χρησιμοποιούνται για προσλήψεις/διορισμούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η μεταφορά, όμως, της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στη νέα Γενική Γραμματεία που συστήθηκε φοβούμαστε ότι αποτελεί υποβάθμισή της και, για έναν αριθμό εργοδοτών, είναι κλείσιμο του ματιού για την επαναφορά σε μια κατάσταση ανωμαλίας που επικράτησε την περίοδο 2014-15 και για την επανέναρξη ενός ασύνορου πάρτι ανομίας που κατά κύριο λόγο θα πλήξει καίρια το δημόσιο συμφέρον.

Αναφέραμε και στην προηγούμενή μας επιστολή ότι η Ομοσπονδία μας ενδιαφέρεται για έναν ανοιχτό, διαρκή και δημιουργικό διάλογο που δεν έχει συντεχνιακό χαρακτήρα αλλά αποσκοπεί στο καλό της Παιδείας και ειδικότερα του χώρου που υπηρετούμε. Στο πλαίσιο αυτό ελπίζουμε να ακούσετε και τη δική μας φωνή επανεξετάζοντας την απόφασή σας.

Πηγή: ΟΙΕΛΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα επώνυμα σχόλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν...