Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Folding@Home: Δανείστε την υπολογιστική ισχύ του PC σας στην παγκόσμια μάχη εναντίον του κοροναϊού

Καθώς ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία για τον κοροναϊό που συνεχίζει να εξαπλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, το Folding@Home του Standford University ανακοίνωσε ότι εργασίες πρωτεϊνικής αναδίπλωσης του COVID-19 πρόκειται να ανατεθούν στο σύστημα κατανεμημένων υπολογιστών. Για όσους επιθυμούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια, αρκεί να εγκαταστήσουν το σχετικό λογισμικό στον υπολογιστή τους, ώστε να συνδράμουν σε πιθανή σημαντική έρευνα για τον κοροναϊό.

Η ιδέα πίσω από το Folding@Home είναι η συγκέντρωση υπολογιστικής ισχύος σε αριθμούς. Tο οικιακό μας PC, ακόμα και αν πρόκειται για έναν πολυπύρηνο AMD Ryzen, έχει μικρή υπολογιστική ισχύ σε σχέση με τους υπερ-υπολογιστές που διαθέτουν τα ερευνητικά κέντρα, όμως πολλές δεκάδες χιλιάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές σαν τον υπολογιστή του σπιτιού μας μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό σύνολο όταν εργάζονται για τον ίδιο σκοπό.

large.Folding_Home_Protein.jpg

Το Folding@Home εστιάζει στην έρευνα για ασθένειες, εξομοιώνοντας την πρωτεϊνική αναδίπλωση, τον υπολογιστικό σχεδιασμό φαρμάκων και άλλα είδη της δυναμικής των μορίων. Το λογισμικό-πελάτης που εγκαθιστούμε στον υπολογιστή χρησιμοποιεί την ελεύθερη ισχύ του PC μας για να βοηθήσει σε αυτούς τους υπολογισμούς. Είναι σχεδιασμένο ώστε να μην επηρεάζει την απόδοση του υπολογιστή, καθώς αξιοποιεί μόνο τους ελεύθερους πόρους του υπολογιστή μας. Όταν κάθε μονάδα εργασίας ολοκληρώνεται, τα αποτελέσματα στέλνονται πίσω και το λογισμικό παραλαμβάνει νέα μονάδα εργασίας. 

large.Folding_Home_Web.jpg

Τώρα το Folding@Home εστιάζει στην έρευνα για τον COVID-19 ενώνοντας τις προσπάθειές του με ερευνητές από όλον τον κόσμο για την ανάπτυξη φαρμάκων που μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό. Εάν επιθυμείτε να συνδράμετε σε αυτή την προσπάθεια, μπορείτε να κατεβάσετε το λογισμικό από τον ιστότοπο του Folding@Home. (Windows, MacOS, Linux). Έχετε την επιλογή να ρυθμίσετε τη λειτουργία του προγράμματος σαν screen saver είτε σαν υπηρεσία που μπορεί να ξεκινήσει να ερευνά αμέσως μετά την εκκίνηση του υπολογιστή ή να το εκκινήσετε χειροκίνητα. Το λογισμικό εκμεταλλεύεται την ισχύ της CPU και όχι της GPU. (σ.σ. στον επίσημο ιστότοπο αναφέρεται «All projects are using the new GPU-accelerated Core22 based on the open source OpenMM biomolecular simulation engine»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα επώνυμα σχόλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν...