"Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποτελεί συλλογικό όργανο για τη χάραξη κατευθύνσεων για την καλύτερη εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής και την καλύτερη λειτουργία του σχολείου. Έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος, την υγεία και προστασία των μαθητών, την καθαριότητα των σχολικών χώρων και την οργάνωση της σχολικής ζωής. Ιεραρχεί τις σχολικές ανάγκες και φροντίζει για την αντιμετώπισή τους." (Διαβάστε σχετικά : Καθηκοντολόγιο, Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων). Από το παραπάνω άρθρο γίνεται σαφές ότι ο ρόλος του Σ.Δ. είναι σημαντικός και καθοριστικός για τη λειτουργία του σχολείου.
Συγκεκριμένα, εκδηλώσεις και δραστηριότητες, οι οποίες δεν είναι θεσμοθετημένες από το ΥΠΔΒΜΘ, πρέπει να προγραμματίζονται από το Σ.Δ. και απ'αυτόν να ορίζεται το αν και με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθούν, προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στο σχολικό πρόγραμμα.
Είναι αυτονόητο ότι όποιος λαμβάνει αποφάσεις, πρέπει να έχει και την ευθύνη για την εκτέλεσή τους, γι'αυτό και ο νόμος θεωρεί το Σ.Δ. υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργία του σχολείου. Όταν όμως ο ρόλος του περιορίζεται ή υποβαθμίζεται, καταλήγει να επωμίζεται τις συνέπειες και τις ευθύνες για αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται εν αγνοία του και στις οποίες κανονικά και σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να συμμετέχει.
Μήπως όμως εμείς οι ίδιοι έχουμε αποδεχθεί αυτήν την υποβάθμιση, θεωρώντας ότι κάθε αντίρρησή μας σε "ειλημμένες" αποφάσεις είναι μάταιη και εξαντλείται σε μεμψιμοιρίες και διαμαρτυρίες στους "διαδρόμους"; Ο τόπος και ο χρόνος για να εκφραστούν οι απόψεις μας είναι οι συνεδριάσεις του Σ.Δ. και ο λόγος μας μπορεί και πρέπει να έχει βαρύτητα.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, για παράδειγμα, ότι:
- Δεν μπορεί η Εποπτεία να αποφασίζει - ερήμην του Σ.Δ. - για τον τρόπο με τον οποίον θα συμμετέχουν οι μαθητές στην εκδήλωση "Τιμή στο δάσκαλο" και μετά να καλούνται οι δάσκαλοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διδακτέας ύλης και να διατηρήσουν την ομαλή λειτουργία της τάξης τους, ενώ υποχρεώνονται να διδάσκουν καθημερινά και επί δύο τουλάχιστον, εβδομάδες σε αποδεκατισμένα τμήματα με τα μισά παιδιά να λείπουν στις πρόβες.
- Δεν μπορεί, με τον ίδιο τρόπο, η Εποπτεία να αποφασίζει για το πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα την Παρασκευή της Αποκριάς και τι είδους εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ή όχι, από τη στιγμή που την ευθύνη των παιδιών, και εκείνη την ημέρα, την έχει ο Σ.Δ. και αυτός έχει και το δικαίωμα και την αρμοδιότητα και - θεωρούμε - και την ευθυκρισία και την ευαισθησία να αποφασίσει, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα επώνυμα σχόλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν...