Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ενημέρωση για τα πεπραγμένα σχετικά με τις εξελίξεις στον εργασιακό μας χώρο.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σχετικά με τις εξελίξεις στον εργασιακό μας χώρο, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

1) Την Τρίτη 5-7-2011 έγινε η συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Εκεί ανακοινώθηκαν προθέσεις παραιτήσεων και απολύσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας. Συγκεκριμένα:
  • Δύο συνάδελφοι εκδήλωσαν πρόθεση παραίτησης για προσωπικούς λόγους.
  • Αποφασίστηκε η απόλυση μιας συναδέλφου με μόνιμη οργανική θέση στο Νηπιαγωγείο Πατρών, μίας συναδέλφου στο Ψυχικό και δύο συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη.
Αν υπάρξουν και άλλες απομακρύνσεις συναδέλφων , εκτός από τις παραπάνω, αυτές δεν έχουν αναφερθεί στη συγκεκριμένη συνεδρία.

2) Την επομένη του Συμβουλίου ζητήσαμε επείγουσα συνάντηση με την Επόπτρια των Σχολείων, κ. Παπαπέτρου, η οποία μας δέχθηκε την Πέμπτη 7/7. Η κ. Παπαπέτρου μας διευκρίνισε ότι κάποιες απολύσεις γίνονται λόγω κατάργησης τμημάτων, ενώ άλλες, συμπεριλαμβανομένης και της απόλυσης της συναδέλφου του Νηπιαγωγείου Πατρών, γίνονται βάσει του Νόμου 3848, ο οποίος, σύμφωνα με την άποψη των νομικών συμβούλων της Φ.Ε., επιτρέπει την απόλυση ενός εκπαιδευτικού ανά έτος και ανά σχολική μονάδα χωρίς αιτιολογία. Μας διαβεβαίωσε επίσης ότι ακόμα καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε κάποιοι συνάδελφοι να μπορέσουν να παραμείνουν τελικά στα Σχολεία, έστω και με μειωμένο ωράριο.

3) Στη συνέχεια καταθέσαμε έγγραφο ερώτημα προς το νομικό σύμβουλο της Φ.Ε., κ.Καθάριο, ζητώντας να διευκρινιστεί, βάσει ποίων ακριβώς κείμενων διατάξεων προβαίνουν στις συγκεκριμένες απολύσεις.

4) Ακολούθως απευθυνθήκαμε στο ΥΠΔΒΜΘ, όπου θέσαμε προφορικά τα σχετικά ερωτήματα.

Είναι αυτονόητο, συνάδελφοι, ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου μας είναι αντίθετο στην τακτική των απολύσεων. Εκφράζουμε τη θλίψη και τη δυσαρέσκειά μας τόσο για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνάδελφοι που απομακρύνονται από τα Σχολεία, πολλοί εκ των οποίων έχουν πολυετή υπηρεσία, όσο και για την καλλιέργεια ενός κλίματος φόβου και ανησυχίας, το οποίο αναπόφευκτα θα επικρατήσει από τώρα και στο εξής στα Σχολεία μας. Διατηρούμε δε τις επιφυλάξεις μας για την ερμηνεία των διατάξεων του Νόμου 3848 που επικαλείται η Διοίκηση της Φ.Ε. για την απόλυση εκπαιδευτικών χωρίς σαφή και επαρκή αιτιολογία, πολύ περισσότερο όταν αυτοί κατέχουν μόνιμη οργανική θέση-γεγονός πρωτοφανές!!

Συνάδελφοι, οι πρόσφατες εξελίξεις επηρεάζουν και αφορούν όλους μας. Πρόκειται για μια ανατροπή των δεδομένων στις εργασιακές σχέσεις, η οποία, ανεξάρτητα από το αν προκαλείται από την οικονομική κρίση, την κυβερνητική πολιτική ή τις κινήσεις της Φ.Ε. πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά.

Το Δ.Σ. κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει έγκυρη νομική ενημέρωση στα παραπάνω ζητήματα και θα καλέσει τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα αυτά και να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις.

Μετά τιμής,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Φ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα επώνυμα σχόλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν...