Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Ανακοίνωση - Απάντηση στην Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

οι πρόσφατες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε., οι οποίες θεωρούμε πως στρέφονται εναντίον του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με πρωτοφανή επιθετικότητα και υπαινιγμούς που αγγίζουν τα όρια της συκοφαντικής δυσφήμισης, μάς επιβάλλουν να απαντήσουμε με την παρούσα ανακοίνωση, όχι βεβαίως διότι νιώθουμε υποχρεωμένοι να "απολογηθούμε" στην Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. για τις ενέργειές μας, εφόσον, όπως γνωρίζετε, δεν ανήκουμε στο συγκεκριμένο συνδικαλιστικό όργανο, αλλά επειδή οφείλουμε να δώσουμε σε σας τις απαραίτητες διευκρινίσεις, ώστε να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις από τις συνεχόμενες αυτές επιθέσεις, οι οποίες αναρωτιόμαστε ομολογουμένως από ποιον υποκινούνται και σε τι αποσκοπούν.
   Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι :

1) Όσον αφορά στην περικοπή του μισθού μας, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ήταν το πρώτο που αντέδρασε δυναμικά, τόσο προφορικά όσο και εγγράφως προς τη Διοίκηση της Φ.Ε. και προς όλους τους αρμόδιους φορείς και επιπλέον, όταν κατέστη σαφές ότι δεν υπήρχε περίπτωση συνεννόησης, κατατέθηκαν αγωγές και η υπόθεση πήρε τη δικαστική οδό, όπως ορίζει ο νόμος. Σας ενημερώνουμε δε ότι η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 27/10/2011. Ως εκ τούτου, όποιος ισχυρίζεται ότι "δε φαίνεται να μας ενοχλεί η περικοπή του μισθού" ή αγνοεί τα πραγματικά γεγονότα ή ψεύδεται ασύστολα αποσκοπώντας απλώς στη δυσφήμιση του Δ.Σ. Όπως επίσης φαίνεται να "αγνοεί" και τους προηγούμενους πολύμηνους αγώνες του Δ.Σ, για την επέκταση του ωραρίου και τα προγράμματα παρέκκλισης, που κορυφώθηκαν με διήμερη απεργία.

2)Σε προηγούμενη ανάρτησή μας στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας έχουμε σαφώς εκφράσει τη δυσαρέσκειά μας για το καλλιεργούμενο κλίμα φόβου στα Σχολεία μας και την άποψή μας αυτή δε διστάζουμε να την εκφράσουμε και στις συναντήσεις μας με τη Διοίκηση της Φ.Ε. Το περιεχόμενο της "δραματικής" επιστολής του Σ.Κ.Φ.Ε. προς τον Πρόεδρο της Φ.Ε. μάς βρίσκει σύμφωνους, δεν εκφράζει όμως τίποτα περισσότερο από όσα έχουμε ήδη πει κι εμείς σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας.

3) Όσον αφορά στο "καυτό" θέμα της απόλυσης της συναδέλφου μας νηπιαγωγού, η οποία κατέχει μόνιμη οργανική θέση, διευκρινίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το γεγονός επιδιώξαμε να επικοινωνήσουμε μαζί της και, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της -δικαιολογημένες ίσως, αφού δε μας γνώριζε προσωπικά - η επικοινωνία αυτή ευτυχώς επετεύχθη προ ολίγων ημερών, έχοντας μια πολύ εποικοδομητική συνομιλία με το δικηγόρο της. Η θέση μας απέναντι στις απολύσεις εκπαιδευτικών με μόνιμη οργανική θέση έχει ήδη δηλωθεί σαφώς και εγγράφως, τόσο στην ιστοσελίδα μας όσο και στο ΚΥΣΠΕ, το οποίο είναι και το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου για την κρίση αυτών των περιπτώσεων. Θεωρούμε τέτοιες απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές και είναι αυτονόητο ότι είμαστε στο πλευρό της συναδέλφου σε ό,τι χρειαστεί. Επιπλέον, και επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά πως το θέμα δε θίγει μόνο τη συγκεκριμένη συνάδελφο, αλλά θέτει σε κίνδυνο το εργασιακό μέλλον όλων μας, έχουμε ήδη απευθυνθεί σε εργατολόγο, που ερευνά την υπόθεση προκειμένου να έχουμε έγκυρη νομική ενημέρωση για το εργασιακό καθεστώς και τα δικαιώματα όσων κατέχουν μόνιμη οργανική θέση σε ισότιμα σχολεία.

4) Όσον αφορά στη μείωση ωραρίου ορισμένων συναδέλφων (καθηγητριών Ξ.Γλώσσας) με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών, σας ενημερώνουμε ότι και σ'αυτές τις περιπτώσεις παρακολουθήσαμε στενά όλες τις εξελίξεις για να διαπιστώσουμε αν η Διοίκηση της Φ.Ε. κινείτο μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Σας υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος επιτρέπει (κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες) τη μείωση ωραρίου με τη συναίνεση του εκπαιδευτικού, προκειμένου αυτός να μην απολυθεί. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι σ'αυτές τις περιπτώσεις προτεραιότητα μας ήταν να σεβαστούμε τις επιθυμίες των ίδιων των συναδέλφων και να μην τους εκθέσουμε σε κίνδυνο υψώνοντας δραματικούς τόνους μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού.

Εμείς δε δημαγωγούμε, συνάδελφοι, ούτε είμαστε "επαγγελματίες συνδικαλιστές". Μετά από τόσα χρόνια σ'αυτή τη θέση κατανοούμε πια πότε οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι κανείς δεν επιθυμεί πραγματικά τη μείωση του ωραρίου του. Φυσικά θα προτιμούσε να εργάζεται με πλήρες ωράριο και πλήρεις αποδοχές. Όταν όμως αποφασίζει να το δεχθεί για να αποφύγει την απόλυσή του, αφού γι' αυτόν η ανεργία είναι η χειρότερη επιλογή, η απόφασή του είναι σεβαστή. Το Δ.Σ. μπορεί μόνο να εξετάσει αν όντως η Διοίκηση θα είχε το δικαίωμα να τον απολύσει (και αυτό διαφέρει κατά περίπτωση). Αυτό κάναμε  και αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε και στο μέλλον : να επαγρυπνούμε, να παρακολουθούμε και να εξετάζουμε κάθε απόφαση της Φ.Ε. περιφρουρώντας τα νόμιμα δικαιώματά μας. 

Τονίζουμε πάλι, συνάδελφοι, πως όλες οι ενέργειές μας γίνονται προσεκτικά, με νομική υποστήριξη πάντα και με προτεραιότητα τη στήριξη και το συμφέρον των συναδέλφων.Επισημαίνουμε όμως ότι επιδιώκουμε επίσης να κινούμαστε διακριτικά - όσο βέβαια το επιτρέπουν οι συνθήκες - γιατί η κακή "δημοσιότητα" και η δυσφήμιση του Σχολείου μας προς τα έξω δεν είναι προς το συμφέρον κανενός μας αυτές τις εποχές. Αυτό το Σχολείο είναι κομμάτι της ζωής μας και το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς βέβαια να απεμπολούμε τα νόμιμα δικαιώματά μας.

Είναι θράσος, συνάδελφοι, να μας κάνουν υποδείξεις άνθρωποι που δε ζουν μέσα στη δική μας καθημερινότητα. Για μας οι συνάδελφοί δεν είναι απλώς "ονόματα σε λίστες". Είναι άνθρωποι τους οποίους εκτιμάμε και σεβόμαστε και με τους περισσότερους από αυτούς έχουμε ζήσει και συνεργαστεί στον ίδιο χώρο για πολλά χρόνια. Έστω και ένας συνάδελφος να απολυθεί ενώ θα μπορούσε να μείνει, είναι πολύ για μας. Και δε θα επιτρέπαμε ποτέ να συμβεί εξαιτίας μας. Όπως δε θα επιτρέπαμε ποτέ σε κανέναν να αμφισβητήσει την ικανότητα και την ευσυνειδησία των εκπαιδευτικών της Φ.Ε. και το κύρος και την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου που παρέχουν τα Σχολεία μας.

Σας διαβεβαιώνουμε, όμως, ότι όσο θα βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τα εργασιακά μας δικαιώματα εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο και μη διστάζοντας μπροστά σε κάθε αντιπαράθεση, όταν αυτή είναι αναγκαία.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Φ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα επώνυμα σχόλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν...