Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η άμυνα του εργαζόμενου στη μονομερή εξουσία του εργοδότη

Πηγή : Η εφημερίδα των Συντακτών

Διαστάσεις επιδημίας έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια οι μονομερείς βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας πολλών εργαζομένων.

Πρόκειται στην ουσία για αποφάσεις του εργοδότη που γίνονται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον εργαζόμενο και οδηγούν σε αθέτηση της εργασιακής σύμβασης μέσω τροποποίησης της. Αυτές οι τροποποιήσεις προκαλούν βλάβη στα εργασιακά δικαιώματα του εργαζόμενου.

Πάντως ο εργοδότης μπορεί μεν να ζητήσει, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιβάλει μονομερώς σε οποιονδήποτε εργαζόμενο τη μείωση των υφιστάμενων αποδοχών του.

Η μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας αποτελεί αόριστη νομική έννοια. Η πρακτική σημασία αυτού του χαρακτηρισμού έγκειται στο γεγονός ότι κάθε φορά και για κάθε μεμονωμένη περίπτωση ο μόνος αρμόδιος να αποφανθεί είναι ο δικαστής.



Ειδικότερα οι προϋποθέσεις βλαπτικής μεταβολής είναι:

(α) να γίνει μεταβολή του όρου εργασίας,

(β) η μεταβολή να προέρχεται από τον εργοδότη,

(γ) η μεταβολή να είναι μονομερής και

(δ) η μεταβολή να είναι βλαπτική, να επιφέρει άμεση ή έμμεση, υλική ή και ηθική βλάβη.

Από νομικής πλευράς προκύπτει ότι, σε περίπτωση μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας, ο μισθωτός, εφόσον δεν αποδέχεται τη μεταβολή, μπορεί να επιλέξει μία εκ των τεσσάρων λύσεων:

1. Να αποδεχθεί τη μεταβολή, οπότε συνάπτεται νέα σύμβαση τροποποιητική της αρχικής, η οποία είναι έγκυρη, εφόσον δεν αντίκειται σε απαγορευτική διάταξη του νόμου ή στα χρηστά ήθη.

2. Να θεωρήσει την πράξη αυτή του εργοδότη καταγγελία, εκ μέρους του, της εργασιακής σύμβασης και να απαιτήσει την καταβολή της αποζημίωσης, που προβλέπεται από το Ν. 2112/1920.

3. Να εμμείνει στην τήρηση των συμβατικών όρων, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σύμφωνα με τους προ της μεταβολής όρους, οπότε εάν ο εργοδότης δεν αποδεχθεί αυτήν καθίσταται υπερήμερος περί την αποδοχή της εργασίας και οφείλει μισθούς υπερημερίας,

4. Εκφράζοντας την αντίδρασή του, να παράσχει τη νέα εργασία του και να προσφύγει στο δικαστήριο, ζητώντας να υποχρεωθεί ο εργοδότης να τον απασχολεί σύμφωνα με τους προ της μεταβολής όρους.

Προφέρεται λοιπόν η νομική δυνατότητα σε όποιον υποστεί μονομερή βλαπτική μεταβολή, να συμμορφωθεί μεν με τους νέους όρους εργασίας για να μην απολέσει πιθανώς τη θέση εργασίας, δηλώνοντας όμως ότι θα προσφύγει στη δικαστική κρίση για να αναγνωριστεί ότι ο εργοδότης προχώρησε σε μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας εις βάρος τους και να καταδικαστεί να επιστρέψει τα χρήματα των μειώσεων που παρακράτησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα επώνυμα σχόλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν...