Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Αποφάσεις Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης 25/4/13

Συνάδελφοι,

σε συνέχεια της ανάρτησής μας με θέμα "Έκτακτη Γενική Συνέλευση 25/4/13", σας ενημερώνουμε ότι με απόλυτη απαρτία πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΔΝΦΕ στα Τοσίτσεια Σχολεία της Εκάλης με θέμα ημερήσιας διάταξης "Παράνομη περικοπή από τη Φ.Ε. Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας - Πλαίσιο δράσης".

Στη Συνέλευση αυτή έγινε σαφές ότι η περικοπή του Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας από τη Διοίκηση της Φ.Ε. είναι παράνομη διότι:
  • Έχουν εκδοθεί πολλά έγγραφα της Διοίκησης που τονίζουν ότι οι συλλογικές μας συμβάσεις δεν μπορούν να θιγούν μονομερώς με τρόπο βλαπτικό, ενώ η εγκύκλιος με αρ. πρωτ. Φ.18/150576/Δ5  όριζε με σαφήνεια ότι ή ένταξή μας είναι πλασματική. Δηλαδή αποσκοπεί στον προσδιορισμό των ελάχιστων αποδοχών κάθε ιδιωτικού εκπαιδευτικού και όχι στον καθορισμό των πραγματικών του αποδοχών, κάτι που αποτελεί αντικείμενο είτε της ατομικής σύμβασης εργασίας είτε των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Οποιαδήποτε τυχόν περικοπή επιβάλλεται μονομερώς από τον εργοδότη, συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή, την οποία ο εργαζόμενος δικαιούται να αντικρούσει, δεδομένου ότι από καμία νομοθετική διάταξη δεν προβλέπεται μείωση των αποδοχών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Κατά τα λοιπά σημειώνεται ότι το μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων στη ΦΕ έχει καθοριστεί δια ατομικών συμβάσεων εργασίας, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί εν τοις πράγμασι, ενώ οι ανώτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές αποτελούν τον συμβατικό μισθό του προσωπικού, ο οποίος δεν μπορεί να περικοπεί μονομερώς από τον εργοδότη. Ως εκ τούτου η επιχειρηθείσα από την πλευρά της Φ.Ε. μονομερής και αυθαίρετη μείωση του συνομολογηθέντος δια ατομικών συμβάσεων εργασίας και διαμορφωθέντος δια της πρακτικής συμβατικού μισθού είναι ανεπίτρεπτη και κατ’ επέκταση άκυρη. Η ακυρότητα μάλιστα αυτή δεν θεραπεύεται ούτε δια της σταδιακής μεθοδεύσεως που μετήλθε η Φ.Ε. και η οποία συνίστατο αρχικώς σε αυθαίρετο χαρακτηρισμό τμήματος των καταβαλλόμενων αποδοχών μας ως οικειοθελή παροχή, εν συνεχεία σε περικοπή ή συμψηφισμό αυτής και τέλος σε περικοπή του Δώρου Πάσχα και του Επιδόματος Θερινής Αδείας.
  • Η μη καταβολή του Δώρου Πάσχα συνιστά παραβίαση του Ν. 2336/1995.

Κατόπιν τούτων, η Γενική Συνέλευση του ΣΔΝΦΕ αποφάσισε:

  1. Την έγκριση ψηφίσματος - διαμαρτυρίας για την παράνομη περικοπή του Δώρου Πάσχα και του Επιδόματος Αδείας από τη Διοίκηση της Φ.Ε.
  2. Την προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας για την παράνομη περικοπή.
  3. Την εξουσιοδότηση -με απόλυτη πλειοψηφία- του ΔΣ του ΣΔΝΦΕ για κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, κατά την κρίση του, τόσο για την παράνομη περικοπή του Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας, όσο και για την περίπτωση και νέων περικοπών στις αποδοχές μας.

Θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση και τεκμηρίωση στα email σας.

Από το Δ.Σ. του ΣΔΝΦΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα επώνυμα σχόλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν...