Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Η Κομισιόν τινάζει στον αέρα τους "μνημονιακούς" νόμους για την Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Η Κομισιόν με αναφορά-βόμβα προς το Υπουργείο Παιδείας τινάζει στον αέρα το σαθρό καθεστώς απορρύθμισης της ιδιωτικής εκπαίδευσης που επέβαλαν οι πολιτικές ηγεσίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. με πρόσχημα τις δήθεν μνημονιακές υποχρεώσεις,  επιβεβαιώνοντας πλήρως όσα δήλωσε πρόσφατα ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην ΟΙΕΛΕ, πως δηλ. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του ίδιου προς την Ευρωβουλή διευκρίνισε πως οι αποφάσεις για την εκπαίδευση δεν ήταν εντολή της τρόικα, αλλά εθνική επιλογή. Με την αναφορά της η Κομισιόν ζητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την διασφάλιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών και της νομιμότητας των τίτλων που εκδίδονται στην ιδιωτική εκπαίδευση προκειμένου να επανεκκινήσει η διαδικασία της αντιστοίχισης του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων που είχε παγώσει μετά από καταγγελίες κοινωνικών φορέων για παρανομίες στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Επειδή η αντιστοίχιση των πλαισίων προσόντων αποτελεί υποχρέωση της χώρας, η λήψη και εφαρμογή των μέτρων αυτών καθίσταται υποχρεωτική για οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
 Η αυστηρή προειδοποίηση της Κομισιόν θα είχε αποφευχθεί, εάν η ελληνική πολιτεία και το Υπουργείο Παιδείας είχαν εδώ και μήνες πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταπολεμηθούν οξύτατα φαινόμενα ανομίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης τα οποία είχαν δημόσια, αλλά και στους ευρωπαϊκούς φορείς καταγγείλει οι κοινωνικοί φορείς. Πλήθος ανεξέλεγκτων φορέων εκδίδουν αμφίβολης νομιμότητας πιστοποιήσεις προσόντων με διαβλητές διαδικασίες. Δεκάδες ιδιωτικά σχολεία, μετά από τις καταστροφικές ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου που απέσυραν την κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση, λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια, χωρίς έλεγχο των προσόντων του διδακτικού τους προσωπικού και της νομιμότητας των απολύσεων, χωρίς έλεγχο της εφαρμογής των αναλυτικών τους προγραμμάτων. Διαδικασίες όπως η πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων, η Τράπεζα Θεμάτων και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις νοθεύονται εις βάρος των χιλιάδων μαθητών και σπουδαστών που προέρχονται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και φοιτούν σε φορείς εκπαίδευσης που λειτουργούν νόμιμα.

Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, καλώντας τον να προβεί σε μια αυτονόητη πράξη – τη λήψη και την εφαρμογή των μέτρων για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση, τα οποία η Κομισιόν ζητά για να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία αντιστοίχισης των πλαισίων προσόντων που θα δώσει προοπτική σε χιλιάδες νέους ανθρώπους και θα αποτελέσει την αφορμή για να γίνουν σοβαρές μεταρρυθμιστικές τομές στην εκπαίδευση. Ελπίζουμε, έστω και την ύστατη ώρα, ο Υπουργός Παιδείας να προτιμήσει την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και του συμφέροντος της κοινωνίας από την προστασία ορισμένων επιχειρηματιών που καταστρατηγούν τους νόμους για ίδιον όφελος (ενδεικτική των προθέσεων του Υπουργού για την τήρηση της νομιμότητας, ή την εξυπηρέτηση πελατειακών-ρουσφετολογικών συμφερόντων θα είναι η έκβαση ιδιαίτερα σοβαρής υπόθεσης που έχει προκύψει σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Αθήνας και για την οποία θα επανέλθουμε, όταν το Υπουργείο λάβει την απόφασή του).


Πηγή: ΟΙΕΛΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα επώνυμα σχόλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν...