Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Επιλογή Διευθυντών των Ιδιωτικών Σχολικών Μονάδων


Σύμφωνα με δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη στην εκπαιδευτική ιστοσελίδα esos.gr η θητεία των Διευθυντών των σχολικών μονάδων λήγει φέτος και η επιλογή των νέων Διευθυντών θα γίνει μέσω ψηφοφορίας του Συλλόγου Διδασκόντων. Στα ιδιωτικά σχολεία η θητεία των Διευθυντών είναι ετήσια και λήγει την 31η Αυγούστου κάθε έτους.


Η κατά το δυνατόν διαφανής και με αξιοκρατικά κριτήρια επιλογή του Διευθυντή αποτελεί προϋπόθεση για την πιστοποίηση της νομιμότητας των εκπαιδευτικών διαδικασιών, της έκδοσης των τίτλων και της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να συμμετέχει ενεργά στην επιλογή Διευθυντή ο Σύλλογος Διδασκόντων είναι μια κίνηση στη σωστή κατεύθυνση, καθώς διαχέει την ευθύνη της λειτουργίας του σχολείου σε κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Άλλωστε, οι εκπαιδευτικοί ενός σχολείου γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ποιος συνάδελφός τους διαθέτει τα προσόντα και την προσωπικότητα να αναλάβει τα καθήκοντα του Διευθυντή.

Ελπίζουμε σύντομα το παρωχημένο σύστημα επιλογής Διευθυντών στα ιδιωτικά σχολεία  να αντικατασταθεί, καθώς μέχρι σήμερα σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία διευθυντικά στελέχη αναλαμβάνουν, είτε ο ιδιοκτήτης, είτε κάποιος με επιλογή μόνο του ιδιοκτήτη, συχνά  χωρίς να διαθέτει τα τυπικά προσόντα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται τα τελευταία χρόνια η διόγκωση φαινομένων ανομίας στην ιδιωτική εκπαίδευση.
 
Πηγή: ΟΙΕΛΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα επώνυμα σχόλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν...