Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Οι ενστάσεις στην διαβούλευση του Υπ. Παιδείας, ταξιδεύουν στην Ευρώπη

Αναδημοσίευση από osarena.net (συντακτικές και ορθογραφικές διορθώσεις από tethragon)

Η σκανδαλώδης “διαβούλευση” του υπουργείου παιδείας, σχετικά με την δαπάνη ύψους 2.604.470,00 ευρώ, μέσω κοινοτικών κονδυλίων η οποία αφορά, όπως λέει η ανακοίνωση του υπουργείου:
Φορητά εργαστήρια πληροφορικής σε όλα τα γυμνάσια της χώρας
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Παιδείας, τα εργαστήρια αυτά για όλη τη χώρα θα περιλαμβάνουν:
26.400 Φορητούς Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές (Laptops) με το απαραίτητο λογισμικό.
1.760 Ερμάρια για τη φύλαξη και φόρτιση των υπολογιστών με διάταξη πολλαπλών παροχών ρεύματος με προστασία από υπέρταση και διακόπτη.
1.760 συστήματα παροχής σύνδεσης Wifi με το απαραίτητο λογισμικό του.
Έχουμε αναφερθεί ήδη σε αυτά, για να μην τα επαναλαμβάνουμε. Ακόμα και ο πλέον αδαής διαβάζοντας αυτή την προκήρυξη αντιλαμβάνεται πως έχουμε ακόμα ένα σκάνδαλο κατασπατάλησης χρημάτων και έναν διαγωνισμό φτιαγμένο για χονδρεμπόρους και πολυεθνικές, με πρώτη ωφελημένη την Microsoft.

Μια κατασπατάληση χρημάτων, όταν στα σχολεία δεν υπάρχουν βιβλία, θέρμανση και άλλα υποτυπώδη, όταν όλα αυτά τα επιβαρύνεται ο καθημερινός άνθρωπος και τα κέρδη καρπώνονται τα μονοπώλια, οι χονδρέμποροι και φυσικά οι μεσάζοντες μα και οι όσοι τα εκτελούν.

Το δε τραγικό και τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως η Microsoft πιέζει να κατασπαταληθούν χρήματα για τα προιόντα της και μάλιστα υποθάλποντας το Ανοιχτό/Ελεύθερο Λογισμικό (δείτε σχετικά: Η Microsoft νοιώθει αδικημένη στη Προκήρυξη του Υπ. Παιδείας!).

Σε αυτή την διαβούλευση εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους για την προμήθεια, δηλαδή τους:
Cisco, Dell, Microsoft, InfoQuest και Lenovo, εκφράστηκαν και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις από την εταιρεία ΕΕΛ/ΛΑΚ, καθώς και από τον Greeklug.
info:
Η ΕΕΛ/ΛΑΚ, η οποία ιδρύθηκε το 2008, αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Τεχνολογικά Ιδρύματα και κοινωφελείς φορείς, αναλυτικές πληροφορίες για την ΕΕΛ/ΛΑΚ υπάρχουν στον δικτυακό τόπο eellak.gr. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση, ανάπτυξη και χρήση του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής(open hardware) στην εκπαίδευση, το δημόσιο τομέα και τις επιχειρήσεις, ενώ
παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες.
H «Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ» (Greeklug) είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση / Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που ασχολείται με το ΕΛ/ΛΑΚ (Ελεύθερο Λογισμικό και Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα) και ότι σχετίζεται με αυτό. Στόχος μας είναι η μετάδοση της γνώσης της ελευθερίας του λογισμικού και της επιλογής που μπορεί και πρέπει να έχει ο καθένας κατά την χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
Δεν θα τα επαναλάβουμε, μπορείτε να δείτε τα σχετικά αρθρα:
  1. Οι αντιρρήσεις για την Δημόσια Διαβούλευση του διαγωνισμού του Υπ. Παιδείας (Greeklug)
  2. Σχόλια της ΕΕΛ/ΛΑΚ για τη Δημόσια Διαβούλευση του Υπ. Παιδείας
To θέμα λοιπόν, έφτασε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ελπίδα ότι ο Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα, Neelie Kroes και η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Johannes Hahn θα πιέσει το υπουργείο να διορθώσει την αίτηση υποβολής προσφορών του ελληνικού υπουργείου παιδείας.

Έτσι, σήμερα (24/12/12), το είδαμε δημοσιευμένο στο στο γνωστό portal joinup.eu και από πρώτη ματιά αυτό ήταν καλό και όπως χαρακτηριστικά λέει ο Κωστής Μουσαφίρης από τον Greeklug:
Φυσικά και χαρήκαμε όλoι εδώ, αφού θεωρούμε ότι έτσι θα αυξηθεί τουλάχιστον η “πίεση” για μια ριζική αναθεώρηση των προδιαγραφών και του τρόπου διεξαγωγής του όλου διαγωνισμού προμήθειας.
Στη δημοσίευση, αναφέρεται η προκήρυξη του υπουργείου και τα βασικά στοιχεία των ενστάσεων που υπάρχουν, όπως αυτά διατυπωθήκαν δημόσια από τα σχόλια των EEL/LAK και Greeklug.
Και επίσης αναφέρει και τις βασικές πηγές αυτής της είδησης και κινητοποίησης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα επώνυμα σχόλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν...