Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΟΙΕΛΕ: Δεν έχει τέλος η υποκρισία του ΣΙΕΙΕ

Πηγή: ΟΙΕΛΕ

(Μια οφειλόμενη απάντηση σε ανακοίνωση – πρόσκληση σε διάλογο του ΣΙΕΙΕ προς τον Αλέξη Τσίπρα, μετά από την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού από το Κολλέγιο Αθηνών)


Η καταγγελία από την ΟΙΕΛΕ του σχεδίου για την κατεδάφιση του 13ου και του 14ου μισθού σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα με όχημα το Κολλέγιο Αθηνών του αδελφού Σαμαρά και η μαζική αντίδραση των συνδικάτων και της αντιπολίτευσης τρομοκράτησαν προφανώς τον ΣΙΕΙΕ που βλέπει ότι η κρυφή στρατηγική του των τελευταίων δύο ετών με σκοπό να εφαρμοστούν οι μνημονιακοί νόμοι για την αγορά εργασίας και στην ιδιωτική εκπαίδευση αποκαλύπτεται στην κοινωνία.
 
  Κατά τη διάρκεια της κρίσης η ιδιωτική εκπαίδευση υπήρξε ένας από τους λιγότερο χτυπημένους κλάδους της οικονομίας, όπως αποδεικνύεται τόσο από τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΙΘΠΑ όσο και από ανεξάρτητες έρευνες. Σε σύνολο 500 περίπου σχολείων, έκλεισαν λιγότερα από 5, τα περισσότερα εκ των οποίων (αν όχι όλα) έβαλαν λουκέτο λόγω κακοδιαχείρισης, μη ποιοτικής και μη νόμιμης λειτουργίας.



Η αντοχή των ιδιωτικών σχολείων οφείλεται κατά κύριο λόγο στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και στη σκληρή δουλειά τους. Η ΟΙΕΛΕ, μετά από αποφάσεις σωματείων της και επιδεικνύοντας υπευθυνότητα, τόνισε ότι θα προσέλθει σε διάλογο σε όλα τα σχολεία που αποδεδειγμένα κινδυνεύουν από την κρίση για να βρεθούν από κοινού τρόποι αυτά να επιβιώσουν. Εμείς, οι «παλαιο-συνδικαλιστές» βάζουμε πλάτη για να μην κλείσουν σχολεία, ιδίως τα μικρά σχολειά της γειτονιάς που απευθύνονται στη μεσαία οικογένεια, και για να μη χαθούν θέσεις εργασίας (επιτέλους, δεν βαρέθηκαν να αναπαράγουν τη γελοία καραμέλα περί δήθεν κατάργησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο καταστατικό της ΟΙΕΛΕ;) Διότι δεν θα είναι οι σχολάρχες χαμένοι, εάν κλείσουν τα σχολεία (το αντίθετο), αλλά οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που θα μείνουν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.


Αυτή είναι η πραγματικότητα. Την πραγματικότητα αυτή γνωρίζει το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, καθώς εκφράστηκε πολλάκις στις δεκάδες Γενικές Συνελεύσεις σχολείων και σωματείων τους τελευταίους μήνες. Κι όμως, στην ανακοίνωση του τρομοκρατημένου ΣΙΕΙΕ, η αλήθεια παραποιείται βάναυσα και αντικαθίσταται από υποκριτικά ψεύδη:
  • Αναρωτιέται υποκριτικά, εάν η ΟΙΕΛΕ επιθυμεί την ένταξη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο νομοθετικό πλαίσιο του ιδιωτικού τομέα. Ρωτούμε εμείς με τη σειρά μας τον δήθεν νομοταγή ΣΙΕΙΕ: Ποιος προσπαθεί εδώ και μήνες με μυστικές πιέσεις σε κυβέρνηση και τρόικα  να κατεδαφιστεί ο ν. 682/77 και να εφαρμοστεί στα ιδιωτικά σχολεία η 6η ΠΥΣ και το δεύτερο μνημόνιο με την κατεδάφιση μισθών και την απελευθέρωση των απολύσεων;
  • Δηλώνει ότι «τα ιδιωτικά σχολεία δεν κάνουμε τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από το να συμμορφωνόμαστε με το νόμο». Αφήστε τα αυτά «συνάδελφοι» και σας πήραν όλοι χαμπάρι. Ποιος νοθεύει ενδοσχολικές εξετάσεις, βαθμούς, ποιος παραποιεί ωρολόγια προγράμματα, ποιος απασχολεί εκπαιδευτικούς χωρίς καν διοριστήρια και νόμιμα προσόντα, ποιος πλαστογραφεί πτυχία;
  • Αντί του ευρύτατου διαλόγου που ζητά η ΟΙΕΛΕ, ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών απαντά με μονομερείς και παράνομες περικοπές αποδοχών. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τις αιτιολογεί ως αναγκαίες για τη μείωση διδάκτρων, την οποία χαρακτηρίζει και ως «αδιαμφισβήτητη». Αφού είναι τόσο εμφανής η μείωση των διδάκτρων, γιατί δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία ο ΣΙΕΙΕ, ενώ αντίθετα έδωσε μάχη για να απελευθερωθούν με το τρίτο Μνημόνιο τα δίδακτρα και να αποκρυβούν οι τιμές τους από το παρατηρητήριο τιμών που τηρούσε η Γ.Γ. Εμπορίου; Τι φοβούνται οι ιδιοκτήτες; Όλα στο φως, κύριοι του ΣΙΕΙΕ, κι εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα χειροκροτήσουμε τη γενναία μείωση των διδάκτρων.
 
Κλείνοντας, θα αναφερθούμε και πάλι στο ποιος θέλει να κλείσουν τα ιδιωτικά σχολεία και να συρρικνωθεί η ιδιωτική εκπαίδευση. Ο πρώτος που το πράττει, κύριοι του ΣΙΕΙΕ, είναι η κυβέρνηση – ναι, αυτή που στηρίζετε λυσσαλέα - που «στεγνώνει» την αγορά και τσακίζει την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Ο δεύτερος που το πράττει είναι οι συντεχνίες ορισμένων ισχυρών ιδιωτικών σχολείων που επιδιώκουν να καταπιούν τα μικρότερα για να μείνουν στην Ελλάδα δύο-τρεις αλυσίδες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων (το εντυπωσιακό είναι ότι το κατηγορώ εναντίον της ΟΙΕΛΕ προέρχεται κατά κύριο λόγο από μέλη του ΣΙΕΙΕ που τα σχολεία τους έχουν βάλει στο μάτι οι μεγαλοκαρχαρίες). Ο τρίτος που το πράττει είναι οι (αρκετοί, δυστυχώς) σχολάρχες που με τις παρανομίες και την κάκιστη λειτουργία  τους ρίχνουν ραγδαία την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, δίνοντας την αφορμή σε γονείς που δυσκολεύονται οικονομικά να πάρουν από εκεί τα παιδιά τους.
Εν ολίγοις, σοβαρευτείτε κύριοι του ΣΙΕΙΕ. Η κρίση δεν ξεπερνιέται με διαβουλεύσεις με την τρόικα για να εξαθλιωθούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, με παρανομίες, με συμμετοχή σε κυβερνητικά σχέδια για εξαθλίωση ολόκληρου του ιδιωτικού τομέα. Καθίσταστε αναξιόπιστοι σε ολόκληρη την κοινωνία και δυσφημίζεστε. Οι κρίσεις ξεπερνιούνται με συνεννόηση, με συναινέσεις, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, με διάλογο. Έναν διάλογο που εσείς αρνηθήκατε απορρίπτοντας όλες τις προσκλήσεις της ΟΙΕΛΕ για νέα ΣΣΕ, για συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Ας κρίνει ο κάθε αναγνώστης ποιοι αποτελούν «δράκα» με στόχο να διαφυλάξουν «συντεχνιακά προνόμια». Τα συμπεράσματα είναι ευδιάκριτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα επώνυμα σχόλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν...