Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Η επόμενη μέρα


Η ρύθμιση που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση είναι προδήλως αντισυνταγματική. Καταργεί δύο άρθρα του νόμου 682/77, του ειδικού νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση που ψηφίστηκε με βάση την επιταγή του άρθρου 16, παρ. 8 του Συντάγματος. Ως εκ τούτου η εφαρμογή της ρύθμισης αντιβαίνει τον ανώτερο πολιτειακό νόμο της χώρας. Επίσης, σε σειρά δικαστικών αποφάσεων το τελευταίο διάστημα ορίζεται με σαφήνεια ότι οι προβλέψεις της 6ης Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 (ΠΥΣ 6/2-2012) πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ρύθμιση έκτρωμα δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στην ιδιωτική εκπαίδευση κατ’ εφαρμογήν του Συντάγματος και για την προστασία του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης. Ενημερώνουμε, επομένως, όλους τους συναδέλφους ότι:
  • Η Ομοσπονδία θα ζητήσει επίσημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δεσμευτούν άμεσα ότι οι εργαζόμενοι που θα θιγούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την εφαρμογή της εκτρωματικής ρύθμισης (απόλυση, βλαπτική μεταβολή όρων εργασίας κ.λπ.) θα αποκατασταθούν αμέσως μετά την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης και την πτώση της κυβέρνησης των «προθύμων» και των εργοδοτών.
  • Η ΟΙΕΛΕ δεν πρόκειται να επιτρέψει την εφαρμογή της αντισυνταγματικής αυτής ρύθμισης σε κανένα ιδιωτικό σχολείο. Κάθε απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικού που θα προκύπτει ως εφαρμογή της ρύθμισης θα προσβάλλεται ακαριαία στη δικαιοσύνη. Δηλώνουμε ότι θα σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο, νομικά και πολιτικά, που θα υποστεί δίωξη από τους εργοδότες του.
  • Όποιο ιδιωτικό σχολείο εφαρμόσει τη ρύθμιση, θα υποστεί τις νόμιμες συνέπειες. Από τη στιγμή που η ρύθμιση προβλέπει την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Εργασίας και την ουσιαστική άρση της εποπτείας της πολιτείας από τα ιδιωτικά σχολεία, καταστρατηγείται η συνταγματική επιταγή περί παροχής δημόσιου και κοινωνικού αγαθού από τα ιδιωτικά σχολεία. Επομένως, οι τίτλοι σπουδών που θα εκδώσουν ιδιωτικά σχολεία από εδώ και στο εξής είναι άκυροι, τουλάχιστον ως προς την ισοτιμία τους με τους τίτλους των δημόσιων σχολείων.
  • Επειδή από εδώ και στο εξής στα ιδιωτικά σχολεία οι παραβιάσεις της νομιμότητας η πίεση και οι απειλές θα πολλαπλασιαστούν, καλούμε τους συναδέλφους να προσφεύγουν άμεσα στην ΟΙΕΛΕ με γραπτές καταγγελίες σε κάθε περίπτωση εργοδοτικής πίεσης-απειλής που θα αφορά: αλλοίωση βαθμολογιών/ενδοσχολικών εξετάσεων, εκβιασμό για υπογραφή ατομικής σύμβασης με δυσμενέστερους όρους, μαύρη εργασία κ.λπ.

Συνάδελφοι,

Οι εργοδότες και οι πολιτικοί τους συνοδοιπόροι αυτή τη φορά ξεπέρασαν κάθε όριο. Προέβησαν σε κατάλυση του Συντάγματος της χώρας. Είναι χρέος μας να δώσουμε τον αγώνα για να ηττηθούν.
Παραμένουμε ενωμένοι και συσπειρωμένοι γύρω από τα σωματεία μας, δείχνουμε αλληλεγγύη στους συναδέλφους μας, παλεύουμε για την αξιοπρέπειά μας, για την υπόστασή μας ως εκπαιδευτικών λειτουργών, για το μέλλον μας.

Δεν περιοριζόμαστε στη μάχη μέσα στα σχολειά και στην Ομοσπονδία. Δίνουμε τη μάχη σε κάθε κοινωνικό  μετερίζι, στη γειτονιά μας, στην πόλη μας, για να ανατραπεί η χυδαία, αντεργατική πολιτική εξυπηρέτησης των ολίγων και ισχυρών. Δίνουμε τη μάχη να ανατραπεί η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση από την εποχή της Χούντας.

Η μέρα εκείνη δεν θα αργήσει…

Πηγή: ΟΙΕΛΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα επώνυμα σχόλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν...