Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και πολιτικές εξελίξεις

Ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός είναι, όπως κάθε πολίτης που ψηφίζει στη χώρα μας, ελεύθερος να εκφράσει μέσω της ψήφου του την ιδεολογία, την κοσμοθεωρία, την εκτίμησή του για την πολιτική πραγματικότητα. Η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα της ψήφου είναι απολύτως σεβαστή.


Ως ΟΙΕΛΕ είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε στον κλάδο ότι εδώ και τέσσερα χρόνια υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που είναι όλες υπέρ των εργοδοτών και εναντίον των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος μας βρίσκεται σε συνεχή διωγμό, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που διέλυσαν τις εργασιακές μας σχέσεις και βάζουν τα θεμέλια για την πλήρη απόσυρση της κρατικής εποπτείας από τα ιδιωτικά σχολεία με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη εκπαίδευση γενικότερα και για την ελληνική κοινωνία.

Οι νομοθετικές αυτές πρωτοβουλίες δεν είναι «ορφανές». Έχουν ταυτότητα και ονοματεπώνυμο. Ήταν προϊόν μιας συνεχούς συναλλαγής ανάμεσα στη γνωστή ομάδα ισχυρών επιχειρηματιών που κινούνται στο χώρο της εκπαίδευσης και στην κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στο κοινωνικό πεδίο ο ΣΙΕΙΕ ήταν ο μοναδικός συνομιλητής και σύμμαχος του Υπουργείου Παιδείας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η επίθεση μέσω της ιστοσελίδας του ΣΙΕΙΕ στην ΟΙΕΛΕ την περασμένη εβδομάδα με τρόπο που θύμιζε γραφείο τύπου πολιτικού κόμματος. Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που κοινωνικός εταίρος εκτίθεται τόσο ανοιχτά υπέρ μιας πολιτικής δύναμης, καθυβρίζοντας μάλιστα έναν άλλο κοινωνικό φορέα για μια ευρεία, πολυφωνική και πολυκομματική πολιτική του εκδήλωση.

Εμείς στην Ομοσπονδία δεν έχουμε ούτε τη δυνατότητα, ούτε τη βούληση να χειραγωγήσουμε τους συναδέλφους μας σχετικά με την πολιτική τους επιλογή. Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να ενημερώνουμε διαρκώς – και όχι μόνο τώρα που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο – τον κλάδο ποια κόμματα στηρίζουν τον αγώνα μας και ποια κόμματα με τις πολιτικές που ακολουθούν διαλύουν τις εργασιακές μας σχέσεις, αλλοιώνουν το χαρακτήρα του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης και οξύνουν εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες. Η υποχρέωση αυτή είναι αυτονόητη για κάθε κοινωνικό φορέα που δρα μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον.

Η ψήφος είναι ιερό δικαίωμα και υποχρέωση για όλους. Θεωρούμε σημαντικό οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί λειτουργοί να χρησιμοποιήσουμε αυτό το δικαίωμα έχοντας υπόψη και τα όσα συμβαίνουν στον κλάδο μας και στο χώρο της εργασίας γενικότερα. Ο καθένας από εμάς κουβαλάει την ευθύνη του. Και μην ξεχνάμε, μετά από την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

Πηγή: ΟΙΕΛΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα επώνυμα σχόλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν...