Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Τροπολογία ΣΟΚ για τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών επιχειρεί να περάσει ο Υπουργός Παιδείας!


Αγαπητοί συνάδελφοι, την Πέμπτη 22/3/2012 κατατέθηκε αιφνιδιαστικά από το ΥΠΔΒΜΘ στο ελληνικό κοινοβούλιο τροπολογία για νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων(!!!) η οποία τροποποιεί (σελ. 4, παρ. 4 κ΄ 5 ) άρθρα του Ν. 3848/2010 και του Ν. 682/77 σχετικά με τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τον ως τώρα ισχύοντα νόμο, οι καταγγελίες σύμβασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ελέγχονται από τα αρμόδια εποπτικά όργανα της πολιτείας (ΠΥΣΠΕ και ΚΥΣΠΕ) ως προς τη νομιμότητα (έγκαιρη κατάθεση της καταγγελίας, καταβολή νόμιμης αποζημίωσης κτλ.) και την καταχρηστικότητα (εκδικητικότητα του εργοδότη για λόγους αντιδικίας, συνδικαλιστική δράση κτλ) Με την τροπολογία αυτή καταργείται ο έλεγχος της νομιμότητας και καταχρηστικότητας των απολύσεων από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια του ΥΠΔΒΜΘ (έλεγχος ο οποίος κατά τεκμήριο γίνεται σε χρονικό διάστημα ολίγων μηνών) και οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί καλούνται πλέον να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Δεδομένου όμως, ότι η δικαστική διαδικασία είναι πολυετής και πολυδάπανη (και καθώς θα είναι δύσκολο να βρει κανείς μάρτυρες που θα βρίσκονται υπό την απειλή απόλυσης), καθένας αντιλαμβάνεται ότι η προσφυγή ενός απολυμένου εκπαιδευτικού καθίσταται σχεδόν αδύνατη και άνευ νοήματος .

Η ρύθμιση αυτή επεκτείνεται και στο προσωπικό των ισοτίμων προς τα δημόσια ιδιωτικών σχολείων συμπεριλαμβάνοντας και τους εκπαιδευτικούς που κατέχουν οργανική θέση στο δημόσιο (δηλαδή τους μονίμους). Διευκρινίζεται δε ρητώς ότι πρόκειται για αναιτιώδεις απολύσεις, ο εργοδότης δηλαδή υποχρεούται απλά να τις κοινοποιεί εγγράφως και να καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση αλλά όχι να τις αιτιολογεί.

Με θλίψη, απογοήτευση και ανησυχία για το μέλλον των δημοκρατικών θεσμών σ' αυτή τη χώρα, διαπιστώνουμε πως ακόμα κι ο πιο συνεπής και ευσυνείδητος εκπαιδευτικός θα είναι πλέον χειραγωγίσιμος και ανίκανος να εκφράσει άποψη ή αντίρρηση, κινδυνεύοντας να μείνει εντελώς ακάλυπτος και απροστάτευτος απέναντι στις διαθέσεις του εκάστοτε εργοδότη-ιδιοκτήτη, ο οποίος θα μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να τον απολύσει ακόμα και για λόγους καθαρά προσωπικούς και άσχετους με το εκπαιδευτικό του έργο, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να λογοδοτήσει γι' αυτό.
 
Είναι αυτονόητο, συνάδελφοι, ότι το ΔΣ του Συλλόγου μας είναι κάθετα αντίθετο σε αυτή την εξέλιξη που θα προκαλέσει δραματικές αλλαγές στις εργασιακές μας σχέσεις.  Η τροπολογία αυτή  θα συζητηθεί στη Βουλή των Ελλήνων από τη Δευτέρα 26 Μαρτίου.  Θα  ακολουθήσει περαιτέρω ενημέρωσή σας.    

2 σχόλια:

  1. Πού είναι αυτή η τροπολογία; Υπάρχει κάπου αυτούσια να μας τη στείλετε;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπε σχετικό link στην πρώτη παράγραφο της ανάρτησης.

      Διαγραφή

Τα επώνυμα σχόλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν...