Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ελεύθεροι κατακτημένοι

Αρθρογράφος : Αλκίνοος Ιωαννίδης
Πηγή : alfavita.gr

Δεν θα πω για τους άλλους. Λίγο με ενδιαφέρει η ποιότητα και η στάση τους σε τέτοιες στιγμές. Ούτε και περίμενα καλύτερη αντιμετώπιση. Όσο και να τους βρίσω, χαϊδεύω τα αυτιά μας και τίποτα δεν αλλάζει. Θα πω για εμάς, και συγχωρήστε με:
 
Έρχεται η μέρα που η μάσκα τραβιέται βίαια. Η μέρα που το αληθινό μας πρόσωπο φανερώνεται, θέλουμε-δεν θέλουμε, αφτιασίδωτο και τρομακτικά αληθινό. Πρέπει να το κοιτάξουμε, είναι θέμα ζωής και θανάτου. Πρέπει να το ρωτήσουμε, να μας πει ποιοι είμαστε. Γιατί μόνο αυτό γνωρίζει.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Εκπαίδευση χωρίς παιδεία...


Κάποτε δεν υπήρχε "PLAN B"...


Το τελευταίο γράμμα ενός ανάπηρου βετεράνου του Ιράκ συγκλονίζει όλη την ανθρωπότητα


 Πηγή : olympia.gr

Το συγκλονιστικό “κατηγορώ” ενός βετεράνου που γράφτηκε από το χείλος του θανάτου:

Το τελευταίο αντίο στέλνει ο Τόμας Γιανγκ όχι στον Μπους και τον Τσένεϊ, που έτσι κι αλλιώς είναι κουφοί και αναίσθητοι, αλλά σε όλη την ανθρωπότητα. Πριν από εννέα χρόνια, ο Γιανγκ τραυματίστηκε στη Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης από τη σφαίρα ενός ελεύθερου σκοπευτή. Ήταν η πέμπτη μέρα του στο Ιράκ και η μοιραία αυτή σφαίρα τον άφησε παράλυτο από το στέρνο και κάτω και άλλαξε τη ζωή του για πάντα. Σήμερα, στα 33 του χρόνια, ο Τόμας αποφάσισε να τερματίσει τη ζωή του. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα πάψει να δέχεται τροφή, την οποία λαμβάνει με υγρή μορφή από ένα σωληνάκι. Πριν όμως ξεψυχήσει, στέλνει μια ανοιχτή επιστολή στον Μπους και στον Τσένεϊ, ένα αμείλικτο κατηγορώ που τσακίζει κόκαλα.

Η άμυνα του εργαζόμενου στη μονομερή εξουσία του εργοδότη

Πηγή : Η εφημερίδα των Συντακτών

Διαστάσεις επιδημίας έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια οι μονομερείς βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας πολλών εργαζομένων.

Πρόκειται στην ουσία για αποφάσεις του εργοδότη που γίνονται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον εργαζόμενο και οδηγούν σε αθέτηση της εργασιακής σύμβασης μέσω τροποποίησης της. Αυτές οι τροποποιήσεις προκαλούν βλάβη στα εργασιακά δικαιώματα του εργαζόμενου.

Πάντως ο εργοδότης μπορεί μεν να ζητήσει, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιβάλει μονομερώς σε οποιονδήποτε εργαζόμενο τη μείωση των υφιστάμενων αποδοχών του.

Η μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας αποτελεί αόριστη νομική έννοια. Η πρακτική σημασία αυτού του χαρακτηρισμού έγκειται στο γεγονός ότι κάθε φορά και για κάθε μεμονωμένη περίπτωση ο μόνος αρμόδιος να αποφανθεί είναι ο δικαστής.

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Μάθημα αξιοπρέπειας...


«Μου είπαν: Είσαι μικρός, αν κάνεις ένα ακόμα βήμα θα σε αφανίσουν. Είπα: Αν δεν το κάνω θα είμαι ακόμα πιο μικρός.»
Βάσος Λυσσαρίδης

Χθες (19-3-13), ο ελληνισμός της Κύπρου έδωσε ένα σπουδαίο μάθημα αξιοπρέπειας προς πάσα κατεύθυνση. Ακούει κανείς;...

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Η ατομική σύμβαση του ιδιωτικού εκπαιδευτικού

Η ατομική σύμβαση ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού είναι το άθροισμα των πάγιων αποδοχών «μετά των πάσης φύσεως επιδομάτων». Αυτό περιγράφει τον πραγματικό μισθό του εκπαιδευτικού (άρθρο 36, παρ. 1, ν. 682/77):

Αποδοχαί
Αρθρον36 
1.  Οι Ιδιωτικοί Εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τουλάχιστον τας εκάστοτε αποδοχάς  των ομοιοβάθμων των δημοσίων εκπαιδευτικών μετά των πάσης φύσεως επιδομάτων

Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΕΝ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ/ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΦΕ: Ημερίδα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην ημερίδα που διοργανώνει η Εποπτεία των Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας υπό την αιγίδα τού Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. με θέμα:


«Προτάσεις διδασκαλίας με τη χρήση των Τεχνολογιών τής Πληροφορίας και των Επικοινωνιών»
Αναπτύσσοντας τη δημιουργική και την κριτική ικανότητα των μαθητών τού Δημοτικού Σχολείου


Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Απριλίου 2013 στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού, Αρσάκη 1 – Πλατεία Μιχαλακοπούλου – Π. Ψυχικό, με ελεύθερη συμμετοχή για τους εκπαιδευτικούς των Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Πώς η αξιολόγηση θα μετατρέψει τα σχολεία σε "ζούγκλα"

Οι επιπτώσεις της πολιτικής των μνημονίων στην εκπαίδευση και η αξιολόγηση

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής των μνημονίων που ασκείται στη χώρα μας από την κυβέρνηση και την τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ).

            Τα μέτρα που ψηφίστηκαν με το ν.4093/12 (3ο μνημόνιο) είναι ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στις εργασιακές μας σχέσεις και στους μισθούς μας, τις συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστημα στο σύνολό του, στην παιδεία και σε όλα τα δημόσια αγαθά, ένα ακόμη βήμα που οδηγεί στη φτωχοποίηση των εργαζομένων και στη βαθειά υποβάθμιση της ζωής μας.
Οι κυριότερες επιπτώσεις της μνημονιακής  πολιτικής είναι οι παρακάτω:

Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής


Πώς πρέπει να αντιδράσει ένας Έλληνας όταν στον τόπο του η κυβέρνησή του ξεπουλάει κοιτάσματα χρυσού αξίας πολλών δισ. έναντι μόλις 11 εκατομμυρίων ευρώ, σε πολυεθνική εταιρεία και γνωστό εργολάβο, επιτρέποντας μάλιστα μια μέθοδο εξόρυξης που βασίζεται στο αρσενικό, η οποία δεν έχει γίνει αποδεκτή σε καμία ευνομούμενη χώρα, διότι μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα (το αρσενικό είναι δηλητήριο που προκαλεί καρκίνο) και άρα το πόσιμο νερό της περιοχής; Παράλληλα καταστρέφεται το ΑΡΧΑΙΟ τεράστιο δάσος της περιοχής... Αν όλα αυτά συνέβαιναν δίπλα στο σπίτι σας, πώς θα αντιδρούσατε;

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Αποσύρθηκε η τροπολογία για την αξιολόγηση σε πρωτοβάθμια - δευτεροβάθμια εκπαίδευση


Απέσυρε η κυβέρνηση την τροπολογία για την αξιολόγηση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. 

Η τροπολογία είχε κατατεθεί από το υπουργείο Παιδείας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που εισάγει επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας και άλλων υπουργείων.

Οι διατάξεις προέβλεπαν τη δημιουργία Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής με την επωνυμία «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» και ρύθμιζε θέματα σχετικά με τη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Πηγή: ΑΜΠΕ