Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Το σκεπτικό της απόφαση του ΣτΕ για την αναστολή της Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013

Η απόφαση 380/2013 της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ είναι σταθμός στην ιστορία της εκπαίδευσης και επιβεβαιώνει πανηγυρικά πως οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι λειτουργοί της εκπαίδευσης κι όχι αναλώσιμοι υπάλληλοι, έρμαια στις ορέξεις του κάθε σχολάρχη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης  η δυνατότητα των ιδιοκτητών με την εγκύκλιο Αρβανιτόπουλου να απολύουν μαζικά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και να μειώσουν δραματικά το ποσό των αποζημιώσεων ουδόλως εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Άλλωστε, τονίζεται στο σκεπτικό, με την ισχύουσα νομοθεσία είναι δυνατή η απόλυση ιδιωτικών εκπαιδευτικών για «πολυάριθμους λόγους».


Το σημαντικότερο τμήμα της απόφασης, που δημιουργεί νέα δεδομένα για την ελληνική εκπαίδευση εν γένει, αναφέρει πως το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται από την ύπαρξη σταθερών εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ώστε αυτοί «απερίσπαστοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του σκοπού της παιδείας, ο οποίος έχει αναχθεί σε συνταγματικό λόγο δημοσίου συμφέροντος». Σύμφωνα, δηλαδή, με την απόφαση του ΣτΕ, οι μαζικές, χωρίς καμιά αιτιολόγηση και χωρίς κανένα έλεγχο των αρμόδιων εποπτικών οργάνων της Πολιτείας απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών βλάπτουν το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης και προκαλούν δυσχερώς επανορθώσιμη και ιδιαίτερα σοβαρή βλάβη στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

Είναι φανερό ότι η ελληνική δικαιοσύνη έδωσε, με τη συγκεκριμένη απόφαση, ηχηρό ράπισμα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που επιχείρησε, προκειμένου να εξυπηρετήσει φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες και να πειθαρχήσει σε άνωθεν εντολές, να απομακρύνει την κρατική εποπτεία από τα ιδιωτικά σχολεία και να ισοπεδώσει τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Έδωσε, επίσης, ένα μάθημα στους γνωστούς επιχειρηματίες της εκπαίδευσης ότι, όσο κι αν προσπαθούν να μετατρέψουν το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης από δικαίωμα για όλους σε εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους, ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι θα στέκουν εμπόδιο στια άνομες επιδιώξεις τους.

Πηγή: ΟΙΕΛΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα επώνυμα σχόλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν...