Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Γ. Κατρούγκαλος: Η Παιδεία είναι δημόσιο αγαθό προστατευόμενο από το Σύνταγμα, δεν μπορεί να είναι έρμαιο αυθαιρεσιών των σχολαρχών

Η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δημοσίευσε πολύ σημαντικό άρθρο του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Γιώργου Κατρούγκαλου με αφορμή την απόφαση 380/2013 της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ βάσει της οποίας αναστέλλεται η εφαρμογή της εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου με την οποία επιχειρήθηκε να αρθεί η κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση και να συντριβούν οι εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Ο έγκριτος συνταγματολόγος στο άρθρο του τονίζει τη σημασία της απόφασης, όχι μόνο για την εκπαίδευση, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας, καθώς αποτελεί την πρώτη ουσιαστική νίκη στο υψηλότερο δικαστικό επίπεδο ενάντια στην αντιμεταρρύθμιση που επιχειρεί η μνημονιακή νομοθεσία με στόχο να πλήξει τις εργασιακές σχέσεις και τα δημόσια αγαθά. Αποτελεί, επίσης, σαφή προειδοποίηση προς το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει να αγνοεί τη συνταγματική επιταγή που θέλει την εκπαίδευση που παρέχουν και τα ιδιωτικά σχολεία να είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και να πάψει να ικανοποιεί τις αυθαίρετες βουλήσεις των σχολαρχών. Ωστόσο, δεν αρκούν οι δικαστικές αποφάσεις για να διασωθούν τα δημόσια αγαθά. Πρέπει και η κοινωνία να δώσει τη δική της βροντερή απάντηση, καταλήγει ο κ. Κατρούγκαλος. 

Διαβάστε εδώ (1, 2) το άρθρο του Γ. Κατρούγκαλου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Σε περίπτωση που δεν ανοίγουν σωστά οι παραπάνω σύνδεσμοι, διαβάστε την ηλεκτρονική έκδοση της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.

Πηγή: ΟΙΕΛΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα επώνυμα σχόλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν...