Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΈΘΝΟΣ: Μπλόκο ΣτΕ σε εγκύκλιο για fast track απολύσεις

«Παγώνει» με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η εφαρμογή εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας που άνοιγε τον δρόμο για ευκολότερες απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία, με χαμηλότερες αποζημιώσεις και χωρίς να ελέγχεται η νομιμότητά τους από τα αρμόδια κρατικά όργανα.

Η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ «μπλόκαρε» την επίμαχη εγκύκλιο αναστέλλοντας την ισχύ της τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους μήνες του 2014 (αφού η αίτηση ακύρωσης συζητείται στα τέλη Νοεμβρίου στο ΣτΕ) και έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας), αναγνωρίζοντας ότι η βλάβη που μπορεί να υποστούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (λόγω των απολύσεων) είναι πράγματι ιδιαίτερα σοβαρή και δύσκολα επανορθώσιμη.
Στο σκεπτικό Ταυτόχρονα η Επιτροπή έκρινε (380/13) ότι μπορεί μεν να θίγονται τα συμφέροντα των ιδιοκτητών σχολείων από το «πάγωμα» της εγκυκλίου, αλλά η βλάβη τους δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

Ουσιαστικά το ΣτΕ «μπλοκάρει» την επέκταση εφαρμογής μνημονιακών ρυθμίσεων στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο δεν κατέδειξε ότι έτσι εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα, η Επιτροπή Αναστολών (Κ. Φιλοπούλου - πρόεδρος, Κ. Πισπιρίγκος, Δ. Βανδώρος - εισηγητής) επαναλαμβάνει νομολογία του ΣτΕ, κατά την οποία οι ειδικές διατάξεις για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος της εκπαίδευσης, γιατί τους εξασφαλίζουν σταθερές συνθήκες εργασίας, ώστε να μπορούν απερίσπαστοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του σκοπού της παιδείας.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Πηγή: ΔΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα επώνυμα σχόλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν...